Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, kuusi opiskelijaa istuskelee vaaleassa nojatuoliryhmässä jutellen. Kolme istuu tuoleissa, kolme tuolien käsinojilla.

Ammattipolkua kulkevat kaikki

Opintojesi sisällöstä ja aiemmasta osaamisestasi riippuen ammattipolkusi rakentuu pakollisista ja valinnaisista opinnoista. Tutkintorakenne on kuitenkin kaikille sama.

Miten haen?

Jos olet peruskoulusi päättävä oppivelvollinen nuori tai sinulla ei ole lainkaan ammatillista tutkintoa, hakeudu opiskelemaan yhteishaun kautta.
Jos taas sinulla on jo ammatillinen tutkinto, korkeakoulututkinto, olet työelämässä tai mietit alanvaihtoa, hae jatkuvan haun kautta opiskelemaan.

Ammatillinen perustutkinto

Ammatillisen perustutkinnon (pt) laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Perustutkinnon opinnot sisältävät pakollisia ja valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia sekä yhteisiä tutkinnon osia (YTO). 

Ammatilliset tutkinnon osat (145 osp)

  • pakolliset tutkinnon osat
  • mahdolliset osaamisalat
  • valinnaiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat/YTO (35 osp)

Yhteisten tutkinnon osien (YTO) laajuus on yhteensä 35 osp ja ne koostuvat kolmesta tutkinnon osasta, ns. YTO-korista. Yhteisissä tutkinnon osissa on 26 osaamispistettä pakollisia opintoja ja 9 osaamispistettä valinnaisia opintoja.

YTO-korit:

  • Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen, vähintään 11 osp
  • Matemaattis-luonnontieteelllinen osaaminen, vähintään 6 osp
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, vähintään 9 osp

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot opiskellaan yleensä aiemmin suoritetun tutkinnon ja työkokemuksen jälkeen. Ne sisältävät vain ammatillisia tutkinnon osia.

Ammattitutkinnon (at) laajuus on 120 tai 150 osaamispistettä ja erikoisammattitutkinnon (eat) 180 osaamispistettä. 

Opiskelija voi koko tutkinnon suorittamisen sijaan suorittaa halutessaan vaikka vain yhden tutkinnon osan. Tämä on hyvä tapa lisätä omaa osaamistaan alalla tai vaikka kokeilla kokonaan uutta alaa. 

Kaikkien tutkintojen perusteet löytyvät Opetushallituksen ePerusteet -palvelusta: 

Kaikkien tutkintojen perusteet Opintopolussa 

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun