Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Ict asiantuntija suorittaa työtehtävää pöydän ääressä.

Koulutus ja tutkinnot

Löydä itsellesi sopiva koulutus

Runsaasta koulutustarjonnastamme löydät itsellesi juuri sinun elämän tilanteeseesi tai tarpeeseesi sopivan koulutuksen. Katso tarkemmat tiedot koulutuskohtaisesti.

Kun haluat opiskelemaan, mutta ei tiedä varmasti mihin koulutukseen tai tutkintoon sinun kannattaisi hakea, täytä Avoin hakemus.

Avoin hakemus

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, pintakäsittelyalan opiskelija kyykyssä maalipensselin kanssa maalattavan seinän edessä, katsoo kameraan ja hymyilee.

Perustutkinnot

Perustutkinto valmistaa sinut työelämään ja antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle ammatillisia perusvalmiuksia ja tutustut koulutuksen aikana alan erilaisiin työtehtäviin. Tutkinto tarjoaa myös erikoistuneempaa osaamista ja ammattitaitoa, jota tarvitaan työllistymiseen. Lisäksi saat valmiuksia yrittäjyyteen ja jatko-opintoihin. Opinnoissa voi edetä nopeasti tai hitaasti omaan tahtiin. Moni kuitenkin suorittaa tutkinnon noin kolmessa vuodessa.

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, prosessialan opiskelija ja opettaja työsalin pöydän ääressä ohjaustuokiossa.

Ammattitutkinnot

Jos sinulla on jo perustutkinto ja vankka työkokemus tai vastaavat vahvat taidot työelämästä, ammattiammattitutkinto on sinun juttusi. Ammattitutkinto tarjoaa sinulle yhden tavan päivittää tai täydentää osaamistasi. Ammattitukinnolla saat uusia valmiuksia itsenäiseen työskentelyyn muuttuvissa toimintaympäristöissä.

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Hiusalan opiskelija ja opettaja arvioivat asiakkaalle tehtävää hiuskäsittelyä.

Erikoisammattitutkinnot

Jos sinulla on vankka työkokemus ja taidot työelämästä, näytä osaamisesi opiskelemalla erikoisammattitutkinto. Erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää syvällistä ammatin hallintaa tai monialaista osaamista. Erikoisammattitukinnon suorittaminen osoittaa alan huippuosaamisen ja pätevyyden.

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, sosiaali- ja terveysalan opiskelija ohjaa rollaattorilla liikkuvaa henkilöä.

Osatutkinnot

Aina ei tarvita koko tutkintoa! Koko tutkinnon sijaan voit suorittaa myös pelkästään yksittäisen tutkinnon osan tai osia. Osatutkinnolla voit syventää osaamistasi tai laajentaa ammattitaitoasi eri työtehtäviin omien tarpeidesi mukaan. Joissakin ammateissa tai työtehtävissä toimiminen edellyttää ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamista. Suoritetusta osatutkinnosta saat virallisen todistuksen.

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, kaksi kokki-opiskelijaa valmistelee hampurilaisannoksia lautasille tarjoilua varten.

Korttikoulutukset

Monilla aloilla tarvitset viranomaisen myöntämän todistuksen siitä, että hallitset työssäsi työturvallisuuden kannalta oleelliset asiat. Meillä on runsaasti erilaisia korttikoulutuksia työturvallisuuskortista hygieniapassiin. Osa näistä luvista on säädösperusteisia (esimerkiksi hygieniapassi) ja osaa edellyttää työelämä (esimerkiksi työturvallisuuskortti, ensiapukortti tai tulityökortti).

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Kaksi opiskelijaa istuu aulatilan pöydässä. He ovat syventyneitä läppäreihinsä.

Lyhytkestoiset koulutukset

Täydennyskoulutus on tehokas tapa päivittää ammattitaitoa tai hankkia kokonaan uutta osaamista. Lyhytkestoisilla koulutuksilla voit parantaa omaa ammattitaitoasi, ajankohtaistaa tietojasi ja/tai valloittaa kokonaan uusia osaamisalueita. Lyhytkoulutukset kestävät muutamasta tunnista muutamaan päivään tai kuukauteen. Lyhytkestoisia koulutuksia järjestetään myös verkko-opintoina ja/tai verkkoyhteydellä Teamsissa.

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Opettaja keskustelee opiskelijan kanssa TUVAlla. Opiskelija istuu selin kameraan ja opettaja on vähän kumartuneena oppilaan pöydän äärelle. Opettajalla on päällään punainen takki ja oppilaalla musta huppari.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus -TUVA

Perusopetuksen jälkeen voit hakea valmentavaan koulutukseen, eli tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA). Tutkintokoulutukseen valmentava koulutuksen aikana saat ohjausta ammatillisiin perustutkintoihin hakeutumiseen ja valmiuksia opiskeluun sekä ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen myöhemmin.

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, nuorten työpaja Vaaterin kolme nuorta pesee mattoja Valkeakosken keskustan matonpesupaikalla.

Vaateri -Nuorten työpaja

Oli sitten kyseessä peruskoulun jälkeinen alavalinta, väärän alavalinnan vuoksi keskeytynyt koulutus tai vaikkapa aiemmin keskeytyneen koulutuksen loppuun suorittaminen tai uudelleenkoulutus – voi Vaateriin tulla etsimään uusia polkuja eteenpäin. Vaaterissa toiminta on monipuolista, sisältäen monipuolista liikuntaa, ruoanlaittoa, kädentaitoja ja monenlaista muuta hyödyllistä tekemistä.

Jatkuva haku

Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa, joka haluaa hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan. Opiskelijaksi voidaan valita hakija, jolla on riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Uudelle uralle

Yhteishaku

Hae yhteishaussa, jos olet päättämässä peruskoulun tai sinulla ei ole perusopetuksen jälkeen suoritettua ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa. Hakeutumisessa käytetään perusopetuksen päättötodistusta. 

Ensimmäinen ammatti

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun