Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Keltaiset lyijykynät muodostavat hashtag-merkin.

Harkintaan perustuva valinta

Yhteishaussa voit hakea kaikkiin ammatillisiin hakutoiveisiisi harkinnanvaraisen valinnan kautta. Harkintaan perustuva valinta edellyttää, että sinulla on jokin erityinen syy, johon haluat vedota. Sinut voidaan valita harkinnanvaraisesti, jos:

  • sinulla on oppimisvaikeuksia
  • sosiaaliset syyt edellyttävät sitä
  • sinulta puuttuu koulutodistus (olet keskeyttänyt peruskoulun)
  • koulutodistuksiasi ei voi vertailla vastaaviin suomalaisiin todistuksiin (haet ulkomaisella todistuksella)
  • kielitaitosi ei riitä tutkinnon suorittamiseen

Hakijan tulee esittää erityisiä perusteita, joihin hän vetoaa. Kaikista perusteista ja syistä pitää olla asiantuntijoiden laatimat ajantasaiset kirjalliset dokumentit hakemuksen liitteenä (esim. lääkärin, erityisopettajan, sosiaalityöntekijän tai psykologin lausunnot). Tarvittaessa hakijat haastatellaan.

Harkintaan perustuvassa valinnassa hakeva on aina mukana myös normaalissa pistelaskentaan perustuvassa valinnassa, joten hän voi tulla valituksi koulutukseen vaikka harkintaan perustuvan valinnan päätös olisi kielteinen.

Miten haet?

1. Varmista opinto-ohjaajan tai muun ohjaushenkilön kanssa, että sinulla on todellinen peruste hakea harkintaan perustuvassa valinnassa.

2. Hanki ajantasainen todistus/todistuksia harkinnan perusteestasi esim. lääkärintodistus, erityisopettajan todistus tai muut asiantuntijalausunnot.

3. Tee haku yhteishaun aikana  osoitteessa opintopolku.fi ja valitse ne perustutkinnot, joihin haluat hakea harkintaan perustuvassa valinnassa. Muista perustella, miksi haet harkinnanvaraisessa haussa ja miten selviydyt alan opinnoista.

4. Tulosta täytetty hakemus ja lähetä kopio yhteishakuhakemuksestasi sekä liitteet, joihin haluat vedota harkintaan perustuvassa haussa (lääkärinlausunnot ja muut lausunnot, joiden tulee kuvata hakijan tämän hetken tilannetta).

5. Harkinnanvaraiseen hakuun liittyvät liitteet lähetetään osoitteeseen:

Opintotoimisto/erityisen tuen asiantuntija
Harkintaan perustuva valinta
Valkeakosken ammattiopisto
PL 119
37601 Valkeakoski

Ota yhteyttä!

Roininen Heidi

Erityisen tuen asiantuntija, Koulutus, erityinen tuki

Opiskelijapalvelut

+358449060462

Tyynelä Kirsi

Toimialapäällikkö, oppimispalvelut

Hallinto, Koulutus

+358445150931

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun