Haluatko töihin alalle, jonka työllisyysnäkymät ovat hyvät?
Kone- ja tuotantotekniikan ala on Suomen tärkeimpiä teollisuuden aloja ja se tarjoaa sinulle erittäin hyvät mahdollisuudet sekä työllistyä että edetä alalla. Ala on kansainvälinen ja tuotteista suurin osa menee ulkomaan vientiin.
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta saat perusvalmiudet teknologiateollisuuden valmistustehtäviin (koneistaja, levyseppähitsaaja) sekä kone- ja laiteasennuksiin (koneasentaja). Koulutuksesta saat erikoisosaamista valitsemasi suuntautumisalan tehtäviin.
Osana opintojasi teet käytännön työtä alan yrityksissä.
Opintojen sisältö
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto 180 osp
- Ammatilliset tutkinnon osat
- Yhteiset tutkinnon osat
Täältä voit tutustua tutkinnon perusteisiin osaamisaloittain
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto – ePerusteet (opintopolku.fi)
Mikäli sinulla on jo aiemmin hankittua osaamista tai tutkinto, voidaan ne hyväksyä ne osaksi suoritettavaa tutkintoa.
Lue lisää henkilökohtaistamisesta
Jatkuva haku
Jatkuva haku tähän koulutukseen on tällä hetkellä suljettu. Päivitämme hakuajan tälle sivulle, kun seuraava koulutuksen aloitus- ja hakuaika on tiedossa.
Oppisopimuskoulutukseen voit hakea, jos sinulla on sovittuna alan oppisopimustyöpaikka.
Yhteishaku
Hakuaika 18.2. – 18.3.2025
Koulutuspaikka
Valkeakosken ammattiopisto, Vanhankyläntie 2, 37630 Valkeakoski
Katso reittiohjeet
Katso alueen kartta
Osaamisalat
Asennuksen ja automaation osaamisalan, Koneasentaja
Koneasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa mekaanisia koneita- ja laitteita. Hän osaa tehdä koneasennuksia oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä työohjeiden ja piirustusten avulla. Asentaja osaa tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat tarkistukset, muutokset ja dokumentoinnit. Hän tuntee koneiden ja laitteiden rakenteita ja toimintaa, osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työssään. Hän osaa tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia, huoltoja ja olla mukana laitteistojen käyttöönotossa ja korjauksissa.
Koneasentaja toimii erilaisten mekaanisten laitteiden ja koneiden asennus- ja kokoonpanotehtävissä teollisuudessa, korjaamoilla tai asiakkaan tiloissa. Hän työskentelee osana tuotantoa tekemällä kokoonpanoja, asentamalla yksittäiskappaleita tai kone-elimiä sekä osallistumalla huolto- ja kunnossapitotöihin. Asennustyö voi olla sarjatyömaista tai sisältää suurenkin komponentin vianhakua ja vaihtotyötä.
Asennuksen ja automaation osaamisala, Koneautomaatioasentaja
Koneautomaatioasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa automaatiolaitteita ja niiden komponentteja. Hän tuntee koneautomaation komponenttien ja laitteiden rakenteita ja toimintaa ja osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneautomaatioasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkötekniikkaa sähkömekaanisissa asennuksissa. Hän suorittaa mekaaniset ja sähkömekaaniset asennukset oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä turvallisesti työohjeiden ja piirustusten avulla. Koneautomaatioasentaja osaa tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat säädöt, asetukset, ohjelmoinnin ja niihin liittyvät dokumentoinnit. Hän on mukana laitteistojen käyttöönotossa, huolloissa ja korjauksissa.
Koneautomaatioasentaja on erikoistunut automaatiojärjestelmiin liittyviin asennustöihin. Hän toimii erilaisten automaatiolaitteisiin liittyvien koneiden ja komponenttien asennus-, kokoonpano- sekä huoltotöihin liittyvissä tehtävissä. Työympäristö voi olla teollisuudessa, korjaamoilla tai asiakkaan tiloissa. Asentajalta vaaditaan myös sähköteknistä osaamista ja sähkötyöturvallisuuden hallintaa. Tuotantoa tai prosessia ohjaavat automaatiojärjestelmät voivat olla hyvinkin laajoja ja monimutkaisia.
Tuotantotekniikan osaamisala, Koneistaja
Koneistaja osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC- työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.
Koneistaja työskentelee osana tuotantoa, jossa valmistetaan lastuamalla työpiirustusten mukaisia erilaisia kappaleita ohjelmoimalla ja käyttämällä automaattisia CNC- koneita. Valmistus voi olla yksittäiskappaleiden tekemistä tai sarjavalmistusta. Koneistaja toimii koneenosien koneistustehtävissä sekä valmistettujen tuotteiden mittaus- ja laadunvarmistustehtävissä. Erikokoisia ja eritarkkuusvaatimuksilla koneistettuja osia käytetään kaikkialla kone- ja laiterakennuksessa.
Tuotantotekniikan osaamisala, Levyseppähitsaaja
Levyseppähitsaaja osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hänellä on ammatissaan vaadittavat pätevyydet ja kokeet suoritettuna. Hän vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta sekä käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta.
Levyseppähitsaaja hitsaa, muokkaa ja liittää levyjä. Hän työskentelee osana tuotantoa, jossa valmistetaan työpiirustusten ja ohjeiden mukaisia erilaisia teräksisiä kappaleita. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi erilaiset hitsaustyöt, levyjen leikkaaminen ja taivuttaminen. Hän osaa hyödyntää työssään moderneja CNC- koneita ja laitteita. Levyseppähitsaaja toimii metalliteollisuudessa levykappaleiden ja hitsattujen kappaleiden valmistustehtävissä tehden erilaisia teräsrakenteita tai niiden osia. Teräsrakenteita käytetään monipuolisesti erilaisissa koneissa, rakennuksissa ja kulkuneuvoissa.
Hakeminen
Yhteishaku
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto
Haku alkaa:
20.2.2024 klo 08:00
Haku päättyy:
19.3.2024 klo 15:00
Koulutus alkaa: Syksy 2024
Jatkuva haku
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (oppisopimus)
Haku alkaa:
2.1.2024 klo 00:01
Haku päättyy:
31.12.2024 klo 23:59
Lisätietoja antaa
Mäki Minna
Opinto-ohjaaja, teknologia ja rakentaminen, TUVA
Opiskelijapalvelut
Ollila Kai
Toimialapäällikkö, teknologia ja rakentaminen
Hallinto, Koulutus