Opiskelijatarinat

8.4.2024

Opiskelijatarina Niinasta

Valkeakosken ammattiopistossa (VAAOssa) Lähihoitajaksi opiskelelevan Niinan opiskelijatarina,

Sosiaali- ja terveysalan laajat mahdollisuudet saivat hakemaan lähihoitajaopiskelijaksi.

Olen Niina Sutinen, 36-vuotias lähihoitaja-opiskelija Kangasalta. Aiemmalta koulutukseltani olen merkonomi.

Opiskelut VAAOssa aloitin elokuussa 2023. Tällä hetkellä työskentelen opintojen ohella iltaisin nuoriso-ohjaajana Kangasalla.

VAAO oli itselleni helppo valinta koska toiveena oli saada yksilöllisempää ja kiireetöntä opetusta. Tämä VAAOssa on toteutunut hyvin. Omalla kohdallani opinnot ovat edenneet ilman ongelmia, mutta opintoihin on tarjolla tarpeen mukaan myös hyvin apuja sekä ohjausta eikä ongelmien kanssa tarvitse VAAOlla jäädä yksin.

Ihmisläheinen työ on ollut itselleni aina hyvin luontevaa. Sosiaali- ja terveysalan laajat mahdollisuudet saivat hakemaan opiskelijaksi. Opintojen jälkeen tahdon kerätä kokemusta sekä varmuutta lähihoitajan työn parista, mutta jatko-opinnot eivät suinkaan ole pois suljettu tulevaisuuden tähtäimestä ja tämä on alusta asti VAAOlla oman opettajan kanssa huomioitu.

Lähihoitajaopintojen laajoja työllistymismahdollisuuksia pitäisi ehdottomasti tuoda enemmän esiin. Kannustan olemaan armollinen itselle, ajatukset voivat opintojen aikana muuttua. Uskalla lähteä rohkeasti kehittämään itseäsi suuntautumisen ja haaveiden suhteen jo opintojen alusta.

Monenlaisia taitoja tarvitaan työpaikalla oppimisessa.

Työelämässä tapahtuva oppiminen on tärkeä osa opintoja. Ensimmäisen harjoitteluni suoritin kuntouttavan opetuksen 5-6lk parissa. Tähän lähdin ottaen pienen haasteen heti opintojen alussa, tahdoin kehittää itseäni määrätietoisesti suuntaan, jonne olen haaveissa opintojani jatkossa suunnata. Olen kiitollinen tähän saamastani tuesta niin VAAOsta kuin harjoittelupaikasta. Harjoitteluni päättyikin kiitettävin arvosanoin. Harjoitteluni avasi myös mahdollisuuden sijaistuksiin, joita olenkin tehnyt harjoittelun jälkeen.

Toista harjoittelua suoritan tällä hetkellä ympärivuorokautisessa asumisyksikössä kehitysvammaisten puolella. Ohjaustyötaidot nousevat esiin suuresti hoidollisen työn lisäksi ja tästä olen tykännyt aktiivisena sekä sosiaalisena ihmisenä. Kehitysvammaisten puoli oli itselleni työllisyysmielessä hyvin uudenlainen kokemus ja nopeasti karisti ennakkoluulot harteilta positiivisesti. Harjoitteluni on sujunut erittäin mukavasti, työyhteisö on mahtava ja opiskelijana minut on otettu todella hyvin vastaan. Tästä harjoittelusta sain myös kesätyöpaikan.

Molemmissa harjoittelussa ohjaustyö on tärkeässä roolissa, nopeasti muuttuvat tilanteet ja hyvin erilaiset asiakaskohtaamiset vaativat ymmärrystä, tilannetajua sekä heittäytymiskykyä. Näihin panostettiin sekä valmisteltiin jo opintojen alussa hyvin. Herkkyys ja aito läsnäolo hyvin erilaisissa tilanteissa ovat isossa roolissa lähihoitajan työtä. Suuntautumiseni tulee VAAOn tarjoamista opinnoista olemaan lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala.

Valmistuminen keväällä 2025.

VAAOlla opiskelu on ollut kaikelta osin kyllä mielekästä ja sopivan haastavaa kehityksen kannalta. VAAOn vahvuus ehdottomasti on juuri kiireettömyys ja tätä kautta yksilöllisemmän opetuksen mahdollisuudet ja tarjoaminen. Sosiaali- ja terveysalan opettajien omat työhistoriat alalta tarjoavat myös jo monta uutta sekä hyvin erilaista näkökulmaa lähihoitajan opintojen laajoihin mahdollisuuksiin. Tämän koen olevan vahvuus myös opetuksessa.

Ryhmähenki luokallamme on ollut todella hyvä ja kannustava, vaikka suuntautuminen opinnoissa tulee jakamaan ryhmää, niin tulemme varmasti jatkossa pitämään yhtä. Tästä ajasta tulen saamaan monta erilaista ja tärkeää ystävyyttä, joista jo nyt olen hyvin kiitollinen. Upea ryhmä.

Katso täältä VAAOn koulutukset

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

VAAO

VAAOsta finaalipaikka kolmeen lajiin

Lue artikkeli VAAOsta finaalipaikka kolmeen lajiin
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Maalarinvalkoisiin haalareihin pukeutunut tyttö pitää kädessään pitkävartista maalaustelaa ja osoittaa toisella kädellään tekstiä Osaamisella eteenpäin,

VAAO

Kevään yhteishaku 2024 VAAOssa

Lue artikkeli Kevään yhteishaku 2024 VAAOssa
VAAO, Valkeakosken ammattiopisto, kuvassa vuoden Taitaja-kilpailuiden teksti Taitaja Mästare Kuopio 2024

VAAO

Taitajasemifinaalit käynnistyivät ja VAAO on mukana

Lue artikkeli Taitajasemifinaalit käynnistyivät ja VAAO on mukana

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun