Kone- ja tuotantotekniikka on Suomen tärkeimpiä teollisuuden aloja ja se tarjoaa sinulle huippu mahdollisuudet työllistyä. Ala on kansainvälinen ja tuotteista suurin osa menee ulkomaan vientiin. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta saat perusvalmiudet teknologiateollisuuden valmistustehtäviin (koneistaja, levyseppähitsaaja) sekä kone- ja laiteasennuksiin (koneasentaja). Koulutuksesta saat erikoisosaamista valitsemasi suuntautumisalan tehtäviin.
Tuotantotekniikan osaamisala, koneistaja
Koneistajana valmistat metallista työpiirustusten mukaisia koneenosia. NC-koneiden avulla voit valmistaa tuotteita joiden mittatarkkuus voi olla jopa tuhannesosamillimetrien luokkaa. Koneistajan työ on puoliksi kädentaitoa ja puoliksi tietotekniikan soveltamista koneistustyöhön.
Tuotantotekniikan osaamisala, levyseppähitsaaja
Levyseppähitsaajana työskentelet kone- ja metallialan yrityksissä monipuolisissa hitsaus-, levytyö- ja teräsrakennetöissä.
Asennuksen ja automaation osaamisala, koneasentaja
Koneasentajana työskentelet kone- ja metallialan yrityksissä monipuolisissa kokoonpano-, valmistus-, korjaus-, huolto- ja kunnossapitotehtävissä.
Koulutukseen hakeminen jatkuvassa haussa
Koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Seuraava aloitus ryhmänä 18.12.2023. Muuna aikana henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Koulutuspaikka
Valkeakosken ammattiopisto, Vanhankyläntie 2, 37630 Valkeakoski
Katso Aluekartta
Suunniteltu kesto
Peruskoulupohjalta koulutus kestää noin 3 vuotta.
Jos sinulla on jo aiemmin suoritettu ammatillinen tutkinto ja/tai työkokemusta, koulutuksen enimmäiskesto on noin 1,5 -2 vuotta.
Opiskelun kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisenkehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
Osaamisalat
Asennuksen ja automaation osaamisalan, Koneasentaja
Koneasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa mekaanisia koneita- ja laitteita. Hän osaa tehdä koneasennuksia oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä työohjeiden ja piirustusten avulla. Asentaja osaa tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat tarkistukset, muutokset ja dokumentoinnit. Hän tuntee koneiden ja laitteiden rakenteita ja toimintaa, osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työssään. Hän osaa tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia, huoltoja ja olla mukana laitteistojen käyttöönotossa ja korjauksissa.
Koneasentaja toimii erilaisten mekaanisten laitteiden ja koneiden asennus- ja kokoonpanotehtävissä teollisuudessa, korjaamoilla tai asiakkaan tiloissa. Hän työskentelee osana tuotantoa tekemällä kokoonpanoja, asentamalla yksittäiskappaleita tai kone-elimiä sekä osallistumalla huolto- ja kunnossapitotöihin. Asennustyö voi olla sarjatyömaista tai sisältää suurenkin komponentin vianhakua ja vaihtotyötä.
Asennuksen ja automaation osaamisala, Koneautomaatioasentaja
Koneautomaatioasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa automaatiolaitteita ja niiden komponentteja. Hän tuntee koneautomaation komponenttien ja laitteiden rakenteita ja toimintaa ja osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneautomaatioasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkötekniikkaa sähkömekaanisissa asennuksissa. Hän suorittaa mekaaniset ja sähkömekaaniset asennukset oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä turvallisesti työohjeiden ja piirustusten avulla. Koneautomaatioasentaja osaa tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat säädöt, asetukset, ohjelmoinnin ja niihin liittyvät dokumentoinnit. Hän on mukana laitteistojen käyttöönotossa, huolloissa ja korjauksissa.
Koneautomaatioasentaja on erikoistunut automaatiojärjestelmiin liittyviin asennustöihin. Hän toimii erilaisten automaatiolaitteisiin liittyvien koneiden ja komponenttien asennus-, kokoonpano- sekä huoltotöihin liittyvissä tehtävissä. Työympäristö voi olla teollisuudessa, korjaamoilla tai asiakkaan tiloissa. Asentajalta vaaditaan myös sähköteknistä osaamista ja sähkötyöturvallisuuden hallintaa. Tuotantoa tai prosessia ohjaavat automaatiojärjestelmät voivat olla hyvinkin laajoja ja monimutkaisia.
Tuotantotekniikan osaamisala, Koneistaja
Koneistaja osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC- työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.
Koneistaja työskentelee osana tuotantoa, jossa valmistetaan lastuamalla työpiirrustusten mukaisia erilaisia kappaleita ohjelmoimalla ja käyttämällä automaattisia CNC- koneita. Valmistus voi olla yksittäiskappaleiden tekemistä tai sarjavalmistusta. Koneistaja toimii koneenosien koneistustehtävissä sekä valmistettujen tuotteiden mittaus- ja laadunvarmistustehtävissä. Erikokoisia ja eritarkkuusvaatimuksilla koneistettuja osia käytetään kaikkialla kone- ja laiterakennuksessa.
Tuotantotekniikan osaamisala, Levyseppähitsaaja
Levyseppähitsaaja osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hänellä on ammatissaan vaadittavat pätevyydet ja kokeet suoritettuna. Hän vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta sekä käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta.
Levyseppähitsaaja hitsaa, muokkaa ja liittää levyjä. Hän työskentelee osana tuotantoa, jossa valmistetaan työpiirrustusten ja ohjeiden mukaisia erilaisia teräksisiä kappaleita. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi erilaiset hitsaustyöt, levyjen leikkaaminen ja taivuttaminen. Hän osaa hyödyntää työssään moderneja CNC- koneita ja laitteita. Levyseppähitsaaja toimii metalliteollisuudessa levykappaleiden ja hitsattujen kappaleiden valmistustehtävissä tehden erilaisia teräsrakenteita tai niiden osia. Teräsrakenteita käytetään monipuolisesti erilaisissa koneissa, rakennuksissa ja kulkuneuvoissa.
Tuotantotekniikan osaamisala, Muovi- ja kumituotevalmistaja
Muovi- ja kumituotevalmistaja osaa alansa tuotantotekniikat ja valmistusmenetelmät, sekä käytettävät materiaalit. Tutkinnon suorittanut osaa työskennellä tuotteiden valmistukseen, testaukseen, laadunvalvontaan, käyttämiensä koneiden huoltoon ja kunnossapitoon sekä varastotoimintoihin liittyvissä tehtävissä. Hän osaa toimia tuotannossa ja työyhteisössä taloudellisesti ja turvallisesti, sekä huolehtia työnsä laadusta.
Muovi- ja kumialan työntekijä voi työskennellä osana tuotantoa, jossa valmistuu erilaisia tuotteita yksinkertaisista kertakäyttöisistä huippukalliisiin ja -teknisiin tuotteisiin. Työtehtävä voi olla esimerkiksi massatuotannon automatisoitu ekstruusio-, ruiskuvalu-, puhallusmuovaus-, lämpömuovaus- tai rotaatiovaluprosessien käyttö- tai valvonta. Hän voi työskennellä myös käsityövaltaisessa valmistuksessa, tai hyödyntää moderneja valmistustekniikkoja ja robotiikkaa tuotteiden valmistamiseen ja viimeistelyyn.
Hakeminen
Jatkuva haku
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (koneistaja, koneasentaja, levyseppähitsaaja), oppisopimus
Haku alkaa:
1.1.2023 klo 00:00
Haku päättyy:
31.12.2023 klo 00:00
Jatkuva haku
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (koneistaja, koneasentaja, levyseppähitsaaja)
Haku alkaa:
1.1.2023 klo 00:00
Haku päättyy:
31.12.2023 klo 00:00
Koulutus alkaa: 18.12.2023 klo 00:00
Lisätietoja antaa

Riekkinen Miika
Opinto-ohjaaja, haku- ja ohjauspalvelut
Opiskelijapalvelut

Mäki Minna
Opinto-ohjaaja, teknologia ja rakentaminen, TUVA
Opiskelijapalvelut

Ollila Kai
Toimialapäällikkö, teknologia ja rakentaminen
Hallinto, Koulutus