Opiskelijatarinat

24.2.2023

Opiskelijatarina Jukka-Pekasta

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, mieshenkilö katsoo hymyillen kameraan takki olalla.

Uusi tutkinto VAAOsta

Olen Jukka-Pekka Kuisma ja täytin tammikuussa 40-vuotta. Opiskelen Valkeakosken ammattiopistossa liiketoiminnan perustutkintoa, merkonomia. Aikaisemmin olen opiskellut kone- ja metallialan perustutkinnon Tampereen Hervannassa ja sieltä suuntauduin opiskelemaan valimoalaa. Opiskellessani valimoalan koulutusta olin työharjoittelussa Lokomon valimolla ja pääsin sinne myös töihin. Ikävä kyllä ilmeni, että olin allerginen heinille, mutta en lannistunut tästä vaan hain ja pääsin opiskelemaan luokkahitsaajaksi.

Luokkahitsaajaksi opiskellessani koin, että opiskelusuunnitelma ei edennyt odottamallani tavalla. En kuitenkaan halunnut lopettaa opintoja ilman mitään suunnitelmaa. Kerran kaverini kanssa ajellessa Pirkkalassa sanoin, että ”käännys tohon tuon firman pihaan. Se taitaa olla jokin valimo, käyn kysyyn töitä.” Sain paikan ja aloitin työt.

Työskentelin 20-vuotta Johnson Metall Oy:lla, joka on nykyisin nimeltään Sacometall Oy. Työssä oli sekä hyviä, että huonoja puolia. Hyvät ja huonot puolet olivat kuitenkin tasapainoissa, ja työssä käyminen siellä oli mieluista. Niin monen vuoden aikana sain paljon kavereita ja ystäviä. Työskentelin tämän noin 80 henkilön firman pääluottamusmiehenä kahdeksan vuotta, eli neljä kautta. Pääluottamusmiehenä ollessani omat taitoni erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä kehittyivät paljon. Opin myös paremmaksi ratkaisemaan ongelmia, sekä lukemaan ihmisiä paremmin. Olin Teollisuusliiton liittovaltuustossa ja Tamperelaisen Metalli195 ammattiosaston hallituksessa. Näistä kaikista sain paljon apua omaan kehittymiseeni erilaisissa tehtävissä ja ihmisenäkin.

Työssä olkapää alkoi vihoitella. Teki sitä kauan ja kului muutama vuosi, kun olkapää tutkittiin perusteellisesti. Ilmeni, että joudun uudelleen koulutukseen, sillä olkapäästä, löytyi työperäinen kuluma. Rehellisesti sanottuna olin todella hukassa, että mitä muka alkaisin opiskella. En ole koskaan kummoinen koulun kävijä ollut. Ajatuskin opiskelusta nosti verenpainetta. Omaan suurella todennäköisyydellä lukihäiriön ja tämä on varmasti ollut hidaste lapsuuden kouluaikoina. Sain kuitenkin työterveyspalvelun kautta avukseni työkykyvalmentajan, joka kaiveli minusta esiin ominaisuuksia mille alalle sopisin. Kun hän näitä ominaisuuksia minulle esitteli olin kyllä itsekin samoilla linjoilla siitä, mitä mahdollisesti alkaisin opiskella. Hain Tamperelaisena Tampereelle opiskelemaan, mutta mainitun työkykyvalmentajan kautta myös Valkeakoskelle VAAOon. Kun kouluista oli soitettu haastattelupuhelut, ei ollut epäselvää, että ehdottomasti valitsen Valkeakosken ammattiopiston. Syy minun kohdallani tähän oli se, että tämä koulu tuntui jotenkin huomattavasti kotoisammalta. Minua kuunneltiin enemmän ja minun tarpeeni otettiin huomioon.

Opiskelut ovat sujuneet mielestäni yllättävänkin hyvin. Olen saanut kaikki työt tehtyä ajallaan, ja kokeistakin olen omasta mielestä saanut hyviä numeroita. Aloitin työssäoppimisen itsenäisyyspäivän jälkeen Ideaparkin Autoareenassa, MS-auto nimisessä autoliikkeessä. Työssäoppimisjakso on sujunut mukavasti ja olen saanut hyvää palautetta. Harmikseni kävi niin, että yritys joutui lopettamaan tällä alueella toimintansa ja oppimisjakso päättyi hieman ennen aikojaan. Tästä ei kuitenkaan kannata kenenkään lannistua, joskus tapahtuu tällaista mikä ei ole sinusta itsestäsi riippuvaista. Paljon kerkesin oppia asioita ja koen että minun työpanoksestani oli myös hyötyä yritykselle.

Tällä hetkellä ajatukset ovat hieman auki siitä mitä haluaisin valmistumisen jälkeen tehdä. Toisaalta myyntityöt esimerkiksi teknisessä myynnissä, tai miksei autojen myynnissä voisi olla hyvä vaihtoehto itselleni. Aiemmasta työstä saadulla kokemuksella esimerkiksi työnjohdon rooli jossain metallialan yrityksessä ei myöskään ole pois suljettu. En omaa mitään selkeää suunnitelmaa ja se on jopa välillä rankasti itseä ärsyttänyt, mutta päätin ottaa nyt päivän kerrallaan ja katsoa mihin suuntaan asiat menevät.

VAAO kouluna on minulle näyttäytynyt helposti lähestyttävänä paikkana ja viihtyisänä, ainakin kun vertaan siihen miltä ammattikoulu omassa teini-iässä näytti ja tuntui. Kiitos tähän asti kaikille opettajilleni, olette kaikki olleet mahtavia!

Katso täältä VAAOn koulutukset

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopistossa (VAAOssa) Lähihoitajaksi opiskelelevan Niinan opiskelijatarina,

Opiskelijatarinat

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, Pirhan esihenkilöt tutustumassa opiskeluhuoltoon. Kuvassa keltapaitainen henkilö seisoo ja esittelee toimintaa. Vaaleat hiukset ja silmälasit. Seisoo pöydän ääressä, kannettava tietokone auki pöydällä.

VAAO

PIRHAn esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla

Lue artikkeli PIRHAn esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, kynttilä palaa mustalla taustalla, suruliputus, hiljainen hetki

VAAO

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun