PIRHAN esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla ja Valkeakoskella. PIRHA järjestää VAAOn opiskeluhuollon palvelut eli terveydenhoitajat, koululääkäri, psykiatrien sairaanhoitaja, kuraattorit ja psykologit ovat VAAOn tiloissa toimivia pirhalaisia. Saimme mieleiset vieraat keskiviikkona, kun PIRHAn esihenkilöt jalkautuivat kuulemaan opiskeluhuollon arjesta ja tutustuivat myös VAAOn toimintaan. Tilaisuutta emännöi oppimispalveluiden toimialapäällikkö Kirsi Tyynelä, joka toimii yhteyshenkilönä VAAOn ja PIRHAn välillä ja vastaa, että opiskeluhuolto toimii opiskelijalähtöisesti. VAAOlla kaikki palvelut on keskitetty samaan paikkaan.
Kuntayhtymäjohtaja/rehtori Raimo Alarova esitteli VAAOn toimintaa, opiskeluhuollon vastuualuejohtaja Marja Nurmi-Vuorinen kertoi opiskeluhuoltopalveluiden järjestämisestä koko Pirkanmaan hyvinvointialueella ja terveydenhoitajat, kuraattorit sekä psykologit käyttivät puheenvuorot omasta työstään. Kävimme vilkasta keskustelua yhteisistä toimintatavoista ja siitä, miten parhaiten voimme tukea opiskelijoita. VAAOlaiset nostivat esiin sen, että opiskeluhuollon resurssit ovat PIRHAn myötä kehittyneet myönteiseen suuntaan. Opiskeluhuollon väki antoi kiitosta kollegoista, koulutusmahdollisuuksista ja esihenkilötyöstä. Lisäksi kerroimme VAAOn toimijoista yhteisöllisen opiskeluhuollon tiimoilta. VAAOlla on oma etsivä nuorisotyöntekijä ja hyvinvointivalmentaja. He kohtaavat opiskelijoita matalalla kynnyksellä ja ohjaavat opiskelijoita tarvittaessa opiskeluhuollon asiantuntijoiden puheille.
Yhteinen tapaaminen päättyi kokkiopiskelijoiden tarjoamaan herkulliseen lounaaseen Oppikokki Sebastianissa.
Opiskeluhuollon toimintaan olivat tutustumassa:
Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola
Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen
Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjajohtaja Titta Pelttari
Opiskeluhuollon vastuualuejohtaja Marja Nurmi-Vuorinen
Opiskeluhuollon palvelupäällikkö Niina Pirinen
Osastonhoitaja Jaana Koivisto
Opiskeluhuolto pähkinäkuoressa:
Opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa.
Opiskeluhuolto on yhteisöllistä työtä ja yksilöllistä tukea.
Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria, joka edistää oppilaiden ja opiskelijoiden
- oppimista
- terveyttä ja hyvinvointia
- sosiaalista vastuullisuutta
- vuorovaikutusta
- osallisuutta
- ympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä.
Hyvinvointia edistävä yhteisöllinen opiskeluhuolto kohdistuu koko opiskeluyhteisöön. Jokaisella oppilaitoksessa työskentelevällä on velvollisuus edistää opiskelijoiden ja koko oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä yhteistyötä huoltajien kanssa. Lue lisää yhteisöllisestä opiskeluhuoltotyöstä
Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon sisältyvät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä kuraattori- ja psykologipalvelut. Siihen kuuluu myös monialainen asiantuntijaryhmä, joka kootaan tapauskohtaisesti oppilaan tueksi.
Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja sen toteuttaminen edellyttää suostumusta. Opettajien näkökulmaa tarvitaan opiskelijan tuen tarpeen tunnistamisessa, tilanteen selvittelyssä, tuen suunnittelussa ja järjestämisessä. Lue lisää yksilökohtaisesta opiskeluhuoltotyöstä