Hygieniapassi
Kohderyhmä
Hygieniapassi vaaditaan, jos
- käsittelee työssään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja
- työskentelee elintarvikehuoneistossa (esimerkiksi kahvilat, ravintolat, suurkeittiöt, pikaruokaravintolat, elintarvikemyymälät ja elintarvikkeita valmistavat tehtaat)
Mitä hygieniaosaaminen on?
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikehygienian perusteiden hallintaa, tietojen ja taitojen jatkuvaa ylläpitoa ja päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa/toimipaikkaa/toimintaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
- Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
- Elintarvikelaki (297/2021)
- Lainsäädäntö ja ohjeet – Ruokavirasto
Elintarvikehygienian osa-alueet ovat:
- Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta)
- Ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat
- Puhtaanapito
- Henkilökohtainen hygienia
- Omavalvonta
- Lainsäädäntö, viranomaiset
Verkkomateriaali
Ruokaa hygieniseesti -opiskelijan digiharjoitukset
Tietoa elintarvikehygieniasta (Ruokavirasto)
Lisätietoa hygieniapassista löytyy Ruokaviraston sivulta Hygieniapassi (maksullinen)
Hygieniapassitesti
Lupa kokata -oppilasmateriaali
Trainify – lataa sovellus ja opiskele hygieniaosaamisen perusteet (maksullinen)
Hygieniapassin hinta
Yritysasiakkaat ja yksityiset henkilöt: Hygieniapassitestin hinta 71 €/osallistuja (sis. alv 25,5 %). Testitilaisuuden jälkeen VAAOkoulutus Oy laskuttaa koulutuksen.
VAAOn opiskelijoille sekä Valkeakoski-campuksella opiskelevien lukion ja HAMKn opiskelijoille Hygieniapassitestin maksu on 31 € (sis. alv 25,5 %). Testi on oltava maksettuna ennen tilaisuuden alkua joko tilille FI05 5494 0920 0177 30/OKOYFIHH (kuitti mukaan) tai maksetaan ennen testiä Väinölän (2. krs) kahvion kassalle. Tilille maksettaessa viestiosaan tulee merkintä osallistujan ja testin nimi, oma oppilaitos sekä opiskeluala.
Ilmoittautumisaika
Hygieniapassitestiin hakeudutaan viimeistään päivä (1) ennen koulutuksen alkamista.
Hygieniapassitestiin tultaessa
Hygieniapassitestiin saavuttaessa on todistettava henkilöllisyytensä. Henkilöllisyystodistukseksi hyväksytään seuraavat alkuperäiset, kuvalliset ja voimassa olevat asiakirjat
- suomalainen henkilökortti
- suomalainen passi
- suomalainen ajokortti ja mopokortti
- suomalainen kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti
- ulkomaalainen passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, asiakirjanhaltijan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisin/rajavartiolaitoksen) antama asiakirja, jossa on kopio passista, viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää väliaikaisesti henkilöllisyytensä todistamiseen.
- maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti ja oleskelukortti.
Hygieniapassitestiin saavutaan ilmoittautumisen mukaisesti ilman erillistä kutsua ellei oppilaitos ilmoita testin peruuntumisesta. Testiin kokoonnutaan Valkeakosken ammattiopistoon, Vanhankyläntie 2, 37630 Valkeakoski, Väinölä: 2. krs kahvion/infon aula, josta testaaja ohjaa luokkatilaan.
Hygieniapassi kesätyöpaikkaa varten
Mikäli tarvitset kesätöissäsi hygieniapassia, Ruokaviraston sivuilla sanotaan seuraavasti:
”Hygieniapassi täytyy hankkia, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.
Kolmeen kuukauteen lasketaan taannehtivasti myös aiemmat elintarvikealan työt, joissa on pitänyt olla hygieniapassi.
- Jos työ on esimerkiksi ollut vain lyhyitä jaksoja, lasketaan kaikki nämä työjaksot yhteen.
- Jos työjaksot ovat yhteensä alle kolme kuukautta, työntekijä ei vielä tarvitse hygieniapassia. Elintarvikehuoneistossa saa siis työskennellä 3 kuukautta ilman hygieniapassia, vaikka käsittelisi pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita.”
Koulutuspaikka
Valkeakosken ammattiopisto, Vanhankyläntie 2, 37630 Valkeakoski
Katso reittiohjeet
Katso alueen kartta
Koulutuksen järjestäjä
Koulutuksen järjestää: VAAOkoulutus Oy
Alkavat koulutukset
Maanantai 13.1.2025
14:00
Maanantai 17.2.2025
14:00
Maanantai 24.3.2025
14:00
Lisätietoja antaa
Siirilä Mikko
Toimialapäällikkö, hyvinvointi ja liiketoiminta
Hallinto, Koulutus