VAAOsta kokiksi tai tarjoilijaksi! Ravintola-alan työssä luodaan elämyksiä asiakkaille ja opitaan valmistamaan maistuvaa ruokaa ammattimaisesti sekä palvelemaan asiakkaita. Opinnot sisältävät teoriaa, yhteisiä opintoja sekä runsaasti käytännön harjoittelua oppilaitoksen oppimisympäristössä ja alan työpaikoissa.
Kokin opinnoissa opit suunnittelemaan ruoka-annoksia, käsittelemään raaka-aineita, käyttämään erilaisia valmistusmenetelmiä ja huolehtimaan ruokien esillepanosta. Saat vahvan osaamisen lounas- ja annosruokien valmistamiseen, myös erityisruokavaliot huomioiden.
Tarjoilijan opinnoissa keskityt asiakaspalveluun, myyntiin ja tarjoiluun erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Työssäsi huolehdit asiakastilojen viihtyvyydestä sekä osaat toimia tilaus- ja juhlatilaisuuksissa.
Opiskelijat valitsevat osaamisalan ensimmäisen tutkinnon osan suorittamisen aikana.
Opintojen sisältö
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
- Ruokapalvelun osaamisala – Kokki
- Asiakaspalvelun osaamisala – Tarjoilija
Tutustu tutkinnon perusteisiin Ravintola- ja catering-alan perustutkinto – ePerusteet
Peruskoulun jälkeen opinnot kestää noin 3 vuotta. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Yhteishaku
Hakuaika 17.2. – 17.3.2026
- 11.6.2026 yhteishaun opiskelijaksi ottamisen tulokset julkaistaan
- 25.6.2026 opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään
- 5.8.2026 opiskelu alkaa klo 9.00
- 14.8.2026 varasijoilta hyväksyminen päättyy
Koulutuspaikka
Valkeakosken ammattiopisto Katso alueen kartta
Vanhankyläntie 2, 37630 Valkeakoski Katso reittiohjeet
Hakeminen
Yhteishaku
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Haku alkaa:
17.2.2026 klo 08:00
Haku päättyy:
17.3.2026 klo 15:00
Koulutus alkaa: Syksy 2026
Lisätietoja antaa

Silvennoinen Marjut
Opinto-ohjaaja, haku- ja ohjauspalvelut
Hakupalvelu, Opiskelijapalvelut

Valtonen Hannele
Opinto-ohjaaja, hyvinvointi ja liiketoiminta
Opiskelijapalvelut
