VAAO

13.1.2021

VAAO valmistautuu oppivelvollisuuden laajentamiseen

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, kuvassa kyniä, vihko, puhelin ja reppu lattialla punaisten tennareiden edessä.

Oppivelvollisuus laajenee vuoden 2021 aikana. Oppivelvollisuuden laajennus alkaa koskea nuoria ikäluokka kerrallaan. Ensimmäisenä laajennus koskee ikäluokkaa, joka tällä hetkellä opiskelee 9. luokkaa.

Laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa sitä, että oppivelvollisuus jatkuu, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen joko ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon. Nuorella on jatkossa oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin hän täyttää 20 vuotta. Opetus ja ruokailu ovat olleet maksuttomia toisen asteen opiskelijoille tähänkin saakka. Syksystä 2021 alkaen perusopetuksesta toiselle asteelle tai valmistavaan opetukseen siirtyvät nuoret saavat maksutta käyttöönsä välttämättömät oppimateriaalit ja opiskeluun tarvittavat välineet.

Uudistuksen myötä tänä keväänä peruskoulunsa päättävällä nuorella on hakeutumisvelvollisuus. Se tarkoittaa sitä, että oppivelvollisen nuoren on haettava ennen 9. luokan päättymistä joko toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Oppivelvollinen voi hakea koulutukseen yhteishaun kautta tai muutoin. Jos hän ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, hakeutumisvelvollisuus jatkuu niin kauan, kunnes hän saa koulutuspaikan. Huoltajan tulee huolehtia, että nuori suorittaa oppivelvollisuuden.

Perusopetuksen järjestäjällä, eli koululla, on vastuu ohjata, tukea ja valvoa nuoren oppivelvollisuuden suorittamista siihen asti, että nuori aloittaa perusopetuksen jälkeisen koulutuksen.

Jos oppivelvollinen nuori ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, perusopetuksen järjestäjä ohjaa häntä myös kevätlukukauden päätyttyä. Nuori voi hakea opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeisessä jatkuvassa haussa.

Jos oppivelvollinen nuori vielä kesän jälkeen on ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot, vastuu ohjata ja valvoa oppivelvollisuuden suorittamista siirtyy nuoren asuinkunnalle.

Kun opiskelija aloittaa toisen asteen koulutuksessa, esimerkiksi VAAOssa, me ohjaamme ja tuemme opiskelijaa oppivelvollisuuden suorittamisessa.

Oppivelvollisuusuudistusta tehdään nyt nopealla aikataululla, joten moni asia tulee vielä tarkentumaan. Pyrimme viestimään uudistuksesta aktiivisesti. Lisätietoja ja ohjausta oppilaat ja heidän huoltajansa saavat myös omasta koulustaan.

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, Pirhan esihenkilöt tutustumassa opiskeluhuoltoon. Kuvassa keltapaitainen henkilö seisoo ja esittelee toimintaa. Vaaleat hiukset ja silmälasit. Seisoo pöydän ääressä, kannettava tietokone auki pöydällä.

VAAO

PIRHAn esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla

Lue artikkeli PIRHAn esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Maalarinvalkoisiin haalareihin pukeutunut tyttö pitää kädessään pitkävartista maalaustelaa ja osoittaa toisella kädellään tekstiä Osaamisella eteenpäin,

VAAO

Kevään yhteishaku 2024 VAAOssa

Lue artikkeli Kevään yhteishaku 2024 VAAOssa
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, Taitaja2024-kilpailu: Kaksi nuorta seisoo puiden edessä hymyillen, molemmilla kultamitalit kaulassa: toisella pitkät vaaleat hiukset, toisella tummat ja lyhyet

VAAO

Taitajien kultainen mitalisade VAAOlle!

Lue artikkeli Taitajien kultainen mitalisade VAAOlle!

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun