VAAO

19.9.2023

Erasmus+ ja kansainvälisyys tapetilla VAAOssa

Erasmus+ Lifelong Moving and Volunteering in Europe VAAO

Erasmus+ Lifelong Moving and Volunteering in Europe -projekti käynnistyi vauhdikkaasti, kun VAAOn, slovenialaisen Gimnazija Celje -Center GCC:n ja saksalaisen Friedrich-List-Berufskolleg FLBK:n hallintotiimit kokoontuivat Slovenian Celjeen vain päiviä hankkeen virallisen alun jälkeen. Agendalla olivat tiedottamiseen ja tulosten levittämiseen liittyvät toimet, hallinnolliset asiat, kuten budjetti ja sopimukset, sekä tulevien opiskelijoista ja opettajista koostuvien ryhmien vierailut Saksaan, Suomeen ja Sloveniaan. VAAOlaisista matkassa olivat koulutuspäällikkö Mikko Siirilä ja kehitysjohtaja Janne Hietanummi.

Palaverien ohessa matka tarjosi oivan tilaisuuden tutustua Celjen ja Slovenian historiaan ja kulttuuriin, upeisiin linnoihin ja luontoon, pääkaupunki Ljubljanaan, monenlaisiin liikunta- ja urheilupaikkoihin, sekä vapaaehtoistyöhön – hankkeen teemoja mukaisesti. Upea paikka!

Slovenia, ml. Celje, kärsi mittavista tulvista aiemmin kesällä. Erityisesti pelastusalan vapaaehtoisilla oli merkittävä asema tulviin valmistautumisessa ja sen vaikutuksiin reagoimisessa. Saimme tavata muutamia vapaaehtoisen palokunnan jäseniä, ja heidän kertomuksensa tulvasta, sen tuhoista sekä muista heidän tavallisista pelastustehtävistään, kuten tulipaloista, olivat vaikuttava kokemus – ja myös informatiivinen, sillä Sloveniassa vapaaehtoisella palokunnalla on erityisen merkittävä rooli yhteiskunnassa, verrattuna vaikkapa Suomeen.

Slovenian liikuntaa ja hyvinvointia painottava kulttuuri näkyi myös GCC:ssä – esimerkiksi siten, että opiskelijoilla on liikuntaa lähes päivittäin lähiopetusjaksoilla, ja liikuntatunneilla todellakin liikuttiin ja urheiltiin. Liikuntamahdollisuudet olivat monipuoliset niin GCC:ssä, Celjessä kuin laajemminkin; Celjen keskustan liepeiltä löytyivät niin käsipallohalli, jalkapallostadion kuin jääkiekkohallikin, ja moninaisia liikuntapuistoja ja patikointireittejä oli lukuisia.

Hyvinvoinnin ja vapaaehtoistyön ohella digitaalisten taitojen kehittäminen on projektissa tärkeä tavoite, ja sitä päätettiin lähestyä hyvin käytännönläheisesti. Hankkeessa nimittäin luodaan hyvinvointiin ja vapaaehtoistoimintaan liittyvää tietoa ja vierailujen kokemuksia kokoava digitaalinen alusta, jossa hyödynnetään 360-teknologiaa sekä moninaisia kuva- ja videoaineistoja. Tätä tehtäessä verkoston digiekspertit jakavat osaamistaan digistä vähemmän perillä oleville opiskelijoille ja oppilaitoskumppaneiden henkilöstön jäsenille. Tavoitteena on, että kukin organisaatio osaa tuottaa jopa virtuaalisia digisisältöjä itsenäisesti hankkeen päättyessä – ja ennen kaikkea tavoitteena on luoda houkutteleva sivusto, jota hyödynnetään tulosten jalkauttamisessa ja levittämisessä. Digiosion vetäjänä projektissa toimii liiketoiminnan alan lehtori Petri Kautto VAAOsta.

Projekti jatkuu Saksan Hammissa järjestettävän liikunnallisen teemaviikon (LTTA) parissa syyskuun lopulla. VAAOsta paikalle lähtee kahdeksan opiskelijaa, jotka koostuvat pääosin opiskelijakunnan ja liikuntatutoreiden edustajista – hankkeen teemojen mukaisesti – ja heidän ohjaaviksi opettajikseen lähtevät liikunnan lehtori Heidi Vikstedt sekä Petri Kautto. Paikalle tulee myös Slovenian GCC:stä vastaavanlainen ryhmä. Valkeakoskelle tehdään vastaava vierailu keväällä 2024 ja Sloveniaan syksyllä 2024.

Myös muita kansainvälisiä kehittämishankkeita on alkamassa syksyllä. Esimerkiksi tekniikan aloille kohdistuva Erasmus+ -kehittämishanke on alkamassa näillä näppäimillä, ja sen verkostokumppanit ovat Espanjasta, Hollannista, Ranskasta ja Italiasta.

Yksittäisten opiskelijoiden liikkuvuudet kansainvälisille koulutussopimusjaksoille ovat myös hyvässä vauhdissa. VAAOsta matkaa vuosittain parisen kymmentä, joskus enemmänkin, opiskelijaa ulkomaille koulutussopimusjaksoille.

VAAOlla on Erasmus+ -liikkuvuusakkreditoinnin ja Erasmus+ -kehittämishankkeidensa myötä erinomaiset mahdollisuudet tarjota kansainvälisiä elämyksiä niin opiskelijoille kuin henkilöstön jäsenille.

Celjen viehättävä kaupunki sijaitsee kulttuurihistoriallisissa maisemissa luonnon ja vuoristojen ympäröimänä.

Celjen viehättävä kaupunki sijaitsee kulttuurihistoriallisissa maisemissa luonnon ja vuoristojen ympäröimänä.

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Maalarinvalkoisiin haalareihin pukeutunut tyttö pitää kädessään pitkävartista maalaustelaa ja osoittaa toisella kädellään tekstiä Osaamisella eteenpäin,

VAAO

Kevään yhteishaku 2024 VAAOssa

Lue artikkeli Kevään yhteishaku 2024 VAAOssa
Valkeakosken ammattiopistossa (VAAOssa) Lähihoitajaksi opiskelelevan Niinan opiskelijatarina,

Opiskelijatarinat

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, Pirhan esihenkilöt tutustumassa opiskeluhuoltoon. Kuvassa keltapaitainen henkilö seisoo ja esittelee toimintaa. Vaaleat hiukset ja silmälasit. Seisoo pöydän ääressä, kannettava tietokone auki pöydällä.

VAAO

PIRHAn esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla

Lue artikkeli PIRHAn esihenkilöt tutustuivat opiskeluhuollon arkeen VAAOlla

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun