Erasmus+ / KA1-liikkuvuushanke: Learning by Living

2016-1-FI01-KA102-022303

VAAOssa käynnistyi 1.6.2016 kaksivuotinen Erasmus+ -hankeohjelman liikkuvuushanke Learning by Living. Hankkeen konteksti perustuu kansallisesti (mm. OKM, OPH) ja kansainvälisesti (mm. Euroopan komissio, Euroopan talous- ja sosiaalikomitea) asetettuihin tavoitteisiin formaalin koulutuksen ulkopuolella hankitun osaamisen tunnustamisesta osaksi virallisen koulutuksen tutkintoa. Epävirallisen (nonformaalinen) ja arkioppimisen (informaalinen) kautta saavutetun osaamisen järjestelmällinen tunnustaminen edesauttaa henkilökohtaisten ja joustavien opintopolkujen toteuttamista, vähentää opintojen päällekkäisyyttä, lyhentää opiskeluaikaa sekä lisää perustutkinnon suorittamisen taloudellisuutta ja tehokkuutta. Hankkeen tavoitteena on kansainvälisten työssäoppimisjaksojen aikana kertyvän, epävirallisen ja arkioppimisen kautta saavutetun osaamisen järjestelmällisen tunnistamisen ja tunnustamisen mekanismien kehittäminen.

Learning by Living -hankkeessa toteutettiin lukuvuonna 2016-2017 18 kansainvälistä työssäoppimisjaksoa ja yksi henkilöstöliikkuvuus. Lukuvuoden 2017-2018 aikana toteutetaan 18 kansainvälistä työssäoppimisjaksoa (1.1.2018 alkaen kansainvälinen koulutussopimus) sekä kolme henkilöstöliikkuvuutta. Opiskelijaliikkuvuuksiin on osallistunut hankkeen aikana lähihoitaja-, sisustussuunnittelu-, kosmetologi-, merkonomi-, kv-merkonomi, kokki-, sähköautomaatio- sekä parturi-kampaajaopiskelijoita.

Hankkeen kehitystyön viitekehykseksi otettiin Euroopan komission Youthpass-järjestelmä, johon työssäoppijat kirjasivat itsearvioimalla havaintojaan kansainvälisen työssäoppimisjakson aikana epävirallisen ja arkioppimisen kautta saavutetusta osaamisesta. Hankkeen aikana VAAOon määriteltiin vapaasti valittava tutkinnon osa Kansainvälinen osaaminen, jota opiskelijaliikkuvuuksiin osallistuneet opiskelijat ovat suorittaneet Youthpass-dokumentoinnin kautta.

Mikko Siirilä
kansainvälisyysvastaava

Learning by Living -hankkeella Saksaan viiden tähden hotelliin keittiöön

Valkeakosken ammattiopiston (VAAO) kolmannen vuoden kokkiopiskelijat Kim Ketonen ja Milla Vanne suorittivat osan tutkinnostaan koulutussopimuksella Saksassa Rotenburgissa sijaitsevassa viiden tähden Hotel Landhaus Wachtelhofissa. Liikkuvuusjakso toteutettiin Erasmus+ -hankeohjelman Learning by Living –hankkeen rahoituksella.

Opiskelijat pääsivät heti jakson alusta asti tositoimiin luksustason keittiössä. Opiskelijoiden tehtäviin kuului muun muassa A’ la carte –annosten esivalmisteluja sekä esillelaittoa. Erasmus+ -liikkuvuusjaksot eivät ole pelkkää työntekoa, ja tämänkin jakson aikana opiskelijat pääsivät vapaa-ajallaan tutustumaan myös lähikaupunki Bremeniin sekä Hampuriin. Kimin ja Millan majoitus järjestettiin perheeseen, jonka tytär suoritti vastaavan jakson Valkeakosken ammattiopiston ravintola- ja catering-alalla muutama vuosi sitten. Kokkiopiskelijoiden vastavuoroista liikkuvuutta on toteutettu yhteistyössä saksalaisen oppilaitoksen BBS Rotenburgin kanssa jo yli kymmenen vuotta ja keväällä 2018 neljä saksalaisopiskelijaa suorittaa opintojaan VAAOssa.

Myöhemmin keväällä 2018 kaksi kokkiopiskelijaa suorittaa osan tutkinnostaan Pohjois-Italian Veronassa Valkeakosken ammattiopiston yhteistyöoppilaitoksen ENAC Ente Nazionale Canossianon välittämänä.

Valkeakosken ammattiopistossa osallistuminen kansainvälisiin liikkuvuusohjelmiin on mahdollista kaikilta ammattialoilta. Kansainvälisiä, koulutussopimuksella työpaikalla järjestettäviä koulutusjaksoja toteutetaan sekä Erasmus+ -hankeohjelman rahoituksella että oppilaitoksen omarahoituksella. Oppilaitoksessa käynnistettiin järjestelmällinen kansainvälisten opiskelijavaihtojen kehittäminen vuonna 2009 ja tämän jälkeen noin 200 opiskelijaa lähes kaikilta VAAOn ammattialoilta on suorittanut pitkäkestoisen vaihtojakson. Yleisimmin jakson pituus on ollut kahdeksan viikkoa. Kansainväliset opiskelijaliikkuvuudet antavat mahtavan tilaisuuden oppia kieltä ja kulttuuria ammatillisten taitojen lisäksi. Liikkuvuusjaksolla olleiden opiskelijoiden oman palautteen mukaan jaksojen suurin vaikuttavuus syntyy kuitenkin useimmiten henkisen kasvun ja itsenäistymisen tiimoilta.

Kim Ketonen ja Milla Vanne viiden tähden Hotel Landhaus Wachtelhofin keittiössä.