Väyläopinnoilla amkiin

 

Merkonomi-opintojen alussa väyläopinnot eivät olleet vielä millään tavalla ajatuksissa. Opiskelujen sujuessa kuitenkin ripeästi ja hyvällä mielellä päätin ottaa amk-opintoja osaksi merkonomin tutkintoa. Alun perin oli vain tarkoitus täydentää ja syventää merkonomiopintoja ja ansaita amk-opinnoilla opintopisteitä, jotka luetaan osaksi merkonomitutkintoa. Tarkoituksena ei siis ollut jatkaa opintoja ammattikorkeaan.

Väyläopintoihin lähdin avoimin mielin ilman ennakko-odotuksia. Minulla oli sellainen tieto opiskeluista, että arvosanat pitää olla vähintään 3, jotta tutkintopaikka ammattikorkeaan aukeaa. Tämä toi hiukan paineita opiskeluun sen jälkeen, kun itselle varmistui halu edetä tradenomiopintoihin.

Väyläopinnoissa oli vaihtoehtona nopea polku (30 op syksyllä 2019) tai normaali/hidas polku (15 op syksyllä 2019 ja 15 op syksyllä 2020). Itse toivoin ja sain nopean polun, koska merkonomi opinnot olivat jo muuten hyvällä mallilla. Nopea polku aiheutti kuitenkin tietynlaisia haasteita. Merkonomi opintoja vielä pystyin opiskelemaan osittain työaikana työpaikalla, mutta väyläopintojen alkaessa tämä ei enää ollut mahdollista. Näin jälkeenpäin ajatellen olisin voinut valita rauhallisemman tahdin, mutta toisaalta olen erittäin tyytyväinen, että sain edettyä nopealla tahdilla.

Amk opinnot ovat olleet hyvin erilaisia kuin toisen asteen opinnot. Opinnoissa painotetaan itseohjautuvuutta ja itsenäiset tiedonhankintataidot eri kanavista ja lähteistä on hyvä hallita. Virkamiesruotsin suorittamista jännitin myös, mutta siihen voisi nyt opiskelijakollegaa lainaten sanoa vaikkapa, ”nå men hej, det var inte så svårt”. Vaikka ruotsia olin lukenut viimeksi yli 20 vuotta sitten ja jopa ruotsin alkeetkin olivat hukassa. Turhaan jännittelin sitäkin.

Väyläopintoihin suosittelen hakeutumaan, mikäli vähänkään kiinnostaa amk opinnot. On kyllä erittäin hieno asia, että tällainen mahdollisuus on olemassa. Ja mikäli jostain syystä ei heti haluakaan jatkaa tutkinto-opiskelijaksi, niin opintopisteet ja opinnot eivät mihinkään häviä, vaan säilyvät tallessa ja mikäli tulevaisuudessa haluaa hakeutua ammattikorkeakouluun, niin niitä voi sitten hyväksi lukea korkeakouluopinnoissa.

Ja pitää myös muistaa, että vaikka merkonomin koulutus onkin hyvä pohja kaupan ja hallinnon alan tehtäviin, niin toki tradenomin koulutus avaa huomattavasti enemmän erilaisia työmahdollisuuksia.

Tero Hakonen

Teksti on lyhennetty kirjoittajan alkuperäisestä tekstistä.

Tero

Suoritin väyläopinnot merkonomiopintojen ohessa.