Valmistuneen opiskelijan terveiset!

Olen valmistunut kosmetologiksi VAAOsta 2008. Olin tiedonjanoinen ja kunnianhimoinen opiskelija, mitä tuli kauneudenhoitoalan ammattiopintoihin, mutta silloiset yleisaineet, nykyiset yhteiset tutkinnon osat, olivat kuin tervassa uimista. Yleisaineiden tunnilla olisi kannattanut olla enemmän hereillä, sillä sen minkä taakseen jättää todellakin edestään löytää.

Minulla oli tavoitteita ja unelmia, kuten Taitaja-kilpailuihin pääseminen tai työskentely valmistumisen jälkeen jossain upeassa kauneushoitolassa. Nämä unelmat mielessä pitäen sain itseni opiskelemaan ahkerammin.

Viimeisen opiskeluvuoden aikana lehtori Ritva Kipinä palautti tekemäni liiketoimintasuunnitelman useampaan kertaan erilaisista syistä: milloin oli väärä kirjoitusasu, budjettilaskenta ei täsmännyt tai yksinkertaisesti kirjoitus sisälsi liikaa kirjoitusvirheitä. Tein suunnitelman vastentahtoisesti uudestaan, vaikka ajattelin, että oikeassa elämässä en tulisi koskaan tätäkään tietoa tarvitsemaan – ”Minusta ei ikinä tule yrittäjää, EI IKINÄ”.

Tein opintojeni ohella töitä osa-aikaisena kosmetiikkamyyjänä ja valmistuttuani sain samasta yrityksestä vakituisen työpaikan. Halusin kuitenkin haastaa itseäni ja päädyin työskentelemään ensin kylpylän kauneushoitolaan ja sen jälkeen kiireiseen ja muodikkaaseen kauneushoitolaan. Opin äärettömästi työskennellessäni näissä paikoissa – rakastin kauneudenhoitoa, rakastin asiakkaita. Rakkaita olivat myös koulukaverit, joista iso osa on pysynyt ystävinäni tähän päivään saakka.

Minusta ei ikinä tule yrittäjää!

Vuonna 2011 istuin samaisten ystävieni kanssa kahvilla, ja todella hullujen 21-vuotiaden lailla päätimme spontaanisti perustaa oman kauneussalongin. Piti vain olla rohkea! Hoitolan nimen valinta oli prosessissa ehkä se helpoin osa, vaikka siitäkin käytiin monta pitkää keskustelua. Hieman tuskaisesti jouduin taas myöntämään itselleni, kun kirjoitin liiketoimintasuunnitelmaa, että sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää – olisi pitänyt kuunnella opettajaa joka sanoi ”Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan”.

Kun suunnitelmat oli kirjoitettu, toimitilat löydetty ja hoitotuotteet tilattu, vietimme Kauneussalonki Soman avajaisia. Olimme kaikki uusia yrittäjiä, samalla itsemme alaisia ja esimiehiä. Meillä oli vastuu omasta työstämme, mutta myös vapaus tehdä, mitä halusimme. Vaikka välillä pelotti ja ajattelin, että saattaisi olla helpompaa lyödä vaan hanskat tiskiin, niin toisaalta sain toteuttaa itseäni ja olin saavuttanut yhden tiedostamattomista unelmistani – nautin todella yrittäjävuosistani.

Uusi-Seelanti 31.12.2015

Ulkona on 20 astetta lämmintä, raketit paukkuvat taivaalla. Aamulla kävin allekirjoittamassa työsopimuksen Uuden-Seelannin menestyneimpään Day Spahan. Puolentoista vuoden maailmanmatkailun jälkeen, löysin itseni jälleen kauneudenhoidon parista maailman toiselta puolen.

Noin kahdeksan vuoden työkokemuksen jälkeen, osaan tehdä hoidon kuin hoidon, sokkona, oikea käsi selän taakse sidottuna ja tasapainolaudalla seisten. Mutta se ei auttanutkaan siinä tilanteessa, kun piti asiakkaalle kertoa mistä syystä hänen ihonsa on hilseilevä ja kuinka sitä pitäisi kotona hoitaa, englanniksi. Koen vieneeni ammattitaitoni nyt todella äärirajoille, sisulla olen pärjännyt ja opiskellut englannin sanani uudelleen.

Haluaisin sanoa sinulle, joka opiskelet tai aiot hakea opiskelemaan – Uskalla, Tavoittele, Unelmoi! Et ehkä tänään tiedä sitä, että kymmenen vuoden päästä haluat työskennellä risteilyaluksella Etelä-Amerikan saaristossa, mutta minä ainakin aion olla niin hullu ja pyrkiä seuraavaksi sinne! Näin vuosia valmistumisen jälkeen vasta ymmärrän, kuinka paljon tukea sain opettajilta opintojeni aikana. Opettajat todella uskoivat minuun enemmän, mitä ikinä itse edes uskoin. Kiitos VAAO upeista opiskeluvuosistani – Täällä mä nyt oon, maailmaa valloittamassa!

Emmi

Emmi, maailmanmatkaaja

Emmi valmistui VAAOsta 2008. Huikea tarina sinnikkyydestä, uskalluksesta ja unelmista.