Ammattipolkua kulkevat kaikki

Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tuli voimaan 1.1.2018. Se tuo muutoksia ja opiskelijoiden polut menevät erilaisia reittejä siirtymäsäännösten mukaisesti. Tästä näet oman perustutkintosi rakenteen sen mukaan, missä vaiheessa opintosi ovat.

1.8.2018 jälkeen aloittavat opiskelijat

Perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opinnot kestävät keskimäärin kolme vuotta. Yhdessä lukuvuodessa opiskelet 60 osaamispistettä (osp). Aiemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

Ennen 1.1.2018 aloittaneet opiskelijat

Ammatillinen perustutkinto  yhteishaun kautta tulleiden opiskelijoiden osalta koostuu ammatillisista, yhteisistä ja vapaasti valittavista tutkinnon osista. Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja tutkinnon suorittamiseen kuluu keskimäärin 3 vuotta. Opiskelijan oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS) saattaa rakentua myös niin, että opiskelija valmistuu suunniteltua aiemmin. Jokaisen henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman pohjana on tässä esitelty tutkintorakenne.

Aikuiset, jotka ovat hakeutuneet opiskelemaan VAAOn omien hakujen kautta ennen 1.1.2018, eivät opiskele kaikkia tutkintorakenteeseen kuuluvia opintoja (esimerkiksi yhteisiä tutkinnon osia tai vapaasti valittavia)