VAAO

8.4.2016

Ohjaus, ohjaus, ohjaus

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Henkilö on selin kameraan ja hän kävelee polkua pitkin. Hänellä on pitkät, ruskeat hiukset ja sininen farkkutakki.

Ohjauksen merkitys korostuu opettajien ja muun henkilöstön työtehtävissä näin osaamisperusteisuuden aikakaudella. Osaamisperusteisuutta on noudatettu jo tovi, mutta näkyvintä muutos on ollut 1.8.2015 jälkeen, jolloin uusimmat opetussuunnitelmat otettiin käyttöön. Jatkossa osaamisperusteisuus tulee kuitenkin entistä näkyvämmäksi.

Osaamisperusteisuudessa osaaminen ratkaisee, ja sidonnaisuus opintoihin käytettävään aikaan hälvenee.

Tällöin opiskelijat etenevät opinnoissaan omia henkilökohtaisia polkujaan omaan tahtiinsa. Tämän mahdollistaminen on otettu myös ykköstavoitteeksi tulevan lukuvuoden suunnittelussa.

Etenkin opettajille tilanne asettaa uusia osaamisvaatimuksia, pääosin juuri ohjaamisen saralla. On osattava henkilökohtaistaa ja suunnitella vaihtoehtoisia opintopolkuja, joihin vaihtoehtoja syntyy kuin sieniä sateella. Ongelmatilanteissa on tunnettava VAAOn monitahoinen ohjausjärjestelmä, jotta opiskelijalle saadaan järjestetyksi oikeanlaista apua nopeasti. Ja paljon muuta.

Tilanteeseen on reagoitu täydennyskoulutuksen avulla. Keskiviikkona 6.4.2016 VAAOsta oli kymmenen hengen ryhmän ohjausoppia saamassa Välkky-verkostolle räätälöidyssä koulutuksessa Hämeenlinnassa. Vastaavaa koulutusta suunnitellaan koko opetushenkilöstölle lähiaikoina.

Osaamisperusteisuus ja muut uudistukset ovat hyvä asia. Kunhan tulevan lukuvuoden suunnitelmat saadaan viimeistellyksi ja vielä rullaamaan käytännössä, lopputulos on varmasti niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin mieleen.

/Janne Hietanummi

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopisto, hymyilevä kasvokuva naishenkilöstä.

VAAO

Kirsti Sand – vuoden 2021 VAAOlainen!

Lue artikkeli
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Henkilö hyppää innoissaan ja huutaa kiitos! Hänellä on päällään keltainen t-paita, siniset farkut ja valkoiset kengät.

VAAO

VAAO kiinnosti yhteishaussa!

Lue artikkeli
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, vuoden 2022 VAAOlaisiksi valitut Anu Halttunen ja Mikko Siirilä seisovat portaikossa kukkapaketit kädessä ja hymyilevät kameraan.

VAAO

Vuoden VAAOlaiset Anu Halttunen ja Mikko Siirilä

Lue artikkeli

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun