VAAO

15.4.2020

Nopeampaa väylää ammattikorkeakouluun

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Kolme henkilöä katsovat samaa tietokonetta pöydän ääressä. Yksi henkilö seisoo ja kaksi henkilöä istuu. Tietokoneen vieressä on kirjoja.

Nopeampaa väylää ammatikorkeakouluun

 

Väyläopinnot ovat varteenotettava vaihtoehto toisen asteen opiskelijoille. Opiskelun aikana opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa 30 opintopistettä amk-opintoja osana toisen asteen ammatillisia valinnaisia opintojaan. Hyväksytysti amk-opinnot (30 op) suorittanut voi hakea tutkinto-oikeutta ilman valintakoetta Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK). Suoritetuista opinnoista saa todistuksen, jolla opinnot on mahdollista hyväksilukea myös muissa korkeakouluissa.

Jo monet VAAOssa ammatillisen tutkinnon suorittaneet ovat jatkaneet väyläopintojen kautta korkeakouluopintoihin, jossa opinnot toteutetaan päiväopintoina englannin kielellä. Väyläopinnot ammatillisiin opintoihinsa ovat sisällyttäneet myös parhaillaan VAAOn merkonomikoulutuksessa opiskelevat Linda Rautio, Marjo Helminen ja Saara Pihlström. He opiskelevat suomenkielisessä monimuotoryhmässä, jossa opinnot voi suorittaa kokonaan verkko-opintoina ja suomenkielellä. Tämä suomenkielinen monimuotoryhmä onkin yksi HAMKin suosituimmista linjoista.

– Olin kiinnostunut tradenomiopinnoista jo aikaisemmin ja yksi haaveistani oli päästä korkeakouluun, valmistuttuani merkonomiksi. Väyläopinnoista ja sen mahdollisuuksista kuulin omalta opettajaltani, Kristina Penttilältä, joka piti kiinnostuneille opiskelijoille info- tilaisuuden. (Linda)
– Itse lähdin mukaan avoimin mielin Kristinan infotilaisuuteen väyläopinnoista ja lähinnä vain seuraksi kuuntelemaan, mistä oikein on kyse. Vasta infon jälkeen aloin miettiä vaihtoehtoa jatko-opinnoista. Täytyy sanoa, että päätös hakea mukaan oli hyvä, enkä todellakaan ole sitä katunut. Mikäli aikomuksena on hakea ammattikorkeakouluun myöhemmässä vaiheessa, suosittelen väyläopintoja lämpimästi muillekin. (Marjo)
– Ensimmäisen kerran sain kuulla tästä mahdollisuudesta ensimmäisten koulupäivien aikana infotilaisuudessa. Opettajamme myös kertoi tästä mahdollisuudesta mielellään aina lisää kysyttäessä. (Saara)

Väyläopinnot ovat sujuneet jokaisen opiskelijan osalta mukavasti. Toki haasteitakin on eteen tullut.
– Ensimmäisenä syksynä meillä oli muutama isompi ryhmätyö, jota oli kiva tehdä, sillä ryhmä koostui tutuista VAAOlaisista luokkakavereista. Haasteina olivat aikataulujen sovitus, sekä työnjako. Molemmista selvittiin riittävällä kommunikoinnilla ja toisten auttamisella. Suosittelen hakemaan väyläopintoihin, jos haaveilet korkeakouluopinnoista ja haluat kehittyä lisää ammatissasi! (Linda)
– Suurimmat haasteet ovat liittyneet ajankäyttöön, mutta kaikki tehtävät olen saanut suoritettua kuitenkin ajallaan. Saimme opintojen alussa selkeät ohjeet suoritettavista osa-alueista, mutta suoritustapa oli osassa hieman epäselvää loppumetreille asti. Kaikki on lopulta selvinnyt, mutta ihan yksinkertaista tämä ei ole koko ajan ollut. (Marjo)
– Opinnot ovat edenneet suunnitellusti. Työmäärä on ollut sopiva, kun näitä opintoja käydään vasta toisena vuotena, jolloin on paljon työpaikalla oppimisen jaksoja. Haasteita on ollut eniten informaation kulussa. Mitkä tehtävät meidän pitää toteuttaa ja kuinka toteutamme ne.
Suosittelen tätä tapaa lämpimästi kaikille, jotka jatko-opintoja suunnittelevat. (Saara)

HAMKin opinnoista ja ajoituksesta sovitaan yhdessä VAAOn oman opinto-ohjaajan ja HAMKin yhteyshenkilön kanssa. Opinnoista laaditaan aina kirjallinen opiskelusopimus. Opiskelusopimuksessa määritellään suoritettavat opinnot sekä aikataulu. Aloituspaikkoja on rajoitetusti, ja ne määritellään koulutuksittain vuosittain.

Opiskelija voi hakea tutkinto-oikeutta, kun 30 op opiskelusopimuksessa määriteltyjä HAMKin opintoja sekä toisen asteen tutkinto on valmis. HAMKin moduulit tulee olla suoritettu pääsääntöisesti hyvin tiedoin.

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopisto, hymyilevä kasvokuva naishenkilöstä.

VAAO

Kirsti Sand – vuoden 2021 VAAOlainen!

Lue artikkeli
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Henkilö hyppää innoissaan ja huutaa kiitos! Hänellä on päällään keltainen t-paita, siniset farkut ja valkoiset kengät.

VAAO

VAAO kiinnosti yhteishaussa!

Lue artikkeli
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, vuoden 2022 VAAOlaisiksi valitut Anu Halttunen ja Mikko Siirilä seisovat portaikossa kukkapaketit kädessä ja hymyilevät kameraan.

VAAO

Vuoden VAAOlaiset Anu Halttunen ja Mikko Siirilä

Lue artikkeli

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun