Minun tieni uuteen ammattiin

Laura Jussila, yo, tradenomi, parturi-kampaaja

”Valmistuttuani VAAOsta parturi-kampaajaksi viime keväänä avasin heti oman liikkeen Rough Cut`n. Minulle tarjottiin mahdollisuutta vuokrata VAAOsta oma, valmiiksi tähän työhön varusteltu tila Väinölä-rakennuksen toisesta kerroksesta. VAAOssa on kehitetty yrittäjämäisiä oppimisympäristöjä ja parturi-kampaamon tila on tarkoitettu yrittäjämäiseen toimintaan ja opiskeluun. Se on varusteltu siten, että VAAO voi tarjota mahdollisuuden yritystoimintaan ja omien siipien kantavuuden testaamiseen valmistumisen jälkeen.

Kala- ja lihamestarin hommissa minulla meni 16 vuotta. Oli vaan semmoinen juttu, että omasta mielestäni siinä hommassa ei jäänyt riittävästi aikaa asiakkaalle. Työ kaupan alalla kun on hyvinkin hektistä. Ajatus alan vaihtamisesta kohdallani alkoi aluksi ihan vitsinä kavereiden kesken. Ajatus jäi kuitenkin muhimaan. Pari vuotta meni pähkäillessä ennen kuin alan vaihdosta tuli sitten totta.

Kampaajan työ ei ole, toisin kuin yleisesti luullaan, pelkästään pinnallista työtä. Toki se on sitäkin, mutta työ on itseasiassa kokonaisvaltaista asiakkaan hoitamista. Syvin olemus työssäni on voimaannuttaa asiakas. Silloin tunnen onnistuneeni.

Opiskeltuani ja valmistuttuani voin todeta, että VAAOssa on hyvä ammatillinen koulutus. Hiusala työllistää hyvin tähän työhön motivoituneita. Työllistymiseen on monenlaisia vaihtoehtoja. Alalla voi edetä esimieheksi.  Opintoja voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakouluun ja valmistua estenomiksi tai vahvistaa osaamistaan jollakin muulla alalla. Ammattikorkeakoulun ja riittävän työkokemuksen jälkeen myös ammatillisen opettajan opinnot ovat yksi vaihtoehto. Kampaamoalalla on käynnissä sukupolvenvaihdos. Yrittäjäksi voi lähteä esimerkiksi ostamalla myynnissä olevan liiketoiminnan. Työllisyysnäkymät ovat hiusalalla muutenkin hyvät.

Sydämellisesti tervetuloa alalle!”