Mikä sinusta tulee isona – suunta kohti ammatillista osaamista!

Yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Ysiluokkalainen tai abi miettii, minne hakisi opiskelemaan. Suku ja ystävät ovat ehkä kyselleet ”Mikä sinusta tulee isona?”. Hassu kysymys. Mistä sitä voi tarkkaan tietää, mitä tulee isona tekemään. Mitä se iso edes tarkoittaa. Ei kovin moni aikuinenkaan varmasti osannut alle kaksikymppisenä sanoa, mitä tekee vaikka 40 vuoden iässä.

Jos vielä mietit valintaa, muista nämä:

  • Tänä päivänä ammatillinen urapolku alkaa perustutkinnosta. Ensimmäisellä perustutkinnolla vastavalmistunut ammattilainen lähtee liikkeelle työelämän tai jatko-opintojen kentällä. Älä mieti, valitsetko nyt varmasti oikean alan, vaan lähde rohkeasti liikkeelle. Tulevaisuuden työelämässä uusia ammatteja syntyy ja vanhoja häviää. Työurat pilkkoutuvat ja oma työ on jatkuvassa muutoksessa. Joudut joka tapauksessa kasvattamaan omaa ammatillista osaamistasi tulevaisuudessa. Väärää valintaa ei ole.
  • Mieti, millaista työtä haluat tehdä ja suuntaa valintaasi sen mukaan. Kaikissa töissä tarvitaan muun muassa yhteistyökykyä, vuorovaikutustaitoja, ongelmaratkaisutaitoja, luovuutta, valmiuksia sopeutua muutoksiin, yritteliäisyyttä ja teknologiaosaamista.
  • Osaaminen on paras ammatillinen pääoma. Sitoudu siihen, mitä opiskelet. Tarvitset kaikkia niitä tietoja ja taitoja tulevaisuudessa – sinun on osattava oma hommasi. Myös ruotsit, enkut, matikat ja muut kuuluvat ammattilaisen reppuun.
  • Työelämä kaipaa hyviä tyyppejä – ole sellainen!