Koulutushaku:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Katso myös Hoiva-avustajan koulutus
Lähihoitajan koulutuksen tavoite
Lähihoitajan koulutus sopii sinulle, joka tahdot työskennellä ihmisten parissa ja edistää hyvinvointia. Lähihoitajana työsi on mielenkiintoista ja monipuolista ihmissuhdetyötä. Tuet ja ohjaat eri-ikäisten, erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kasvua ja kehitystä, annat hoitoa ja huolenpitoa sekä tuet heidän kuntoutumistaan. Lähihoitajien ensimmäinen opiskeluvuosi tarjoaa sinulle mainion tilaisuuden kurkistaa ammatin moniin mahdollisuuksiin. Yhteiset opinnot antavat sinulle vahvan perustan lähihoitajan työhön ja tutustuttavat sinut erilaisiin asiakkaisiin lapsista ja nuorista vanhuksiin.
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan suorittaneena lähihoitajana osaat ohjata ja hoitaa potilaita terveyspalveluissa. Tarvitset työssäsi hyviä vuorovaikutustaitoja, sillä lähihoitajana olet osa työryhmää.
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Suuntautuminen ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalle sopii sinulle, jos haluat tukea, ohjata ja hoitaa vanhuksia sekä muistisairaita. Opit työskentelemään myönteisen vanhuskäsityksen mukaisesti ja keskittyen voimavaroihin.
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
Vastuullinen työ lasten parissa edellyttää hoidon ja kasvatuksen osaamista, käytännöllisyyttä, kärsivällisyyttä ja vuorovaikutustaitoja.
Lähihoitajan koulutuksen sisältö
Tutkintoon kuuluva työpaikalla oppiminen tehdään koulutussopimuksella tai oppisopimuksella alan yrityksissä.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto e-perusteet
Opiskelijavalinnat jatkuvassa haussa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. Suomen kielen taitotasovaatimus on B1 kielikoe.
Terveydentilavaatimukset ja muut edellytykset
Sosiaali- ja terveysalalla työskenteleminen vaatii työntekijältä hyviä sosiaalisia taitoja, tarkkuutta, joustavuutta ja tavoitteellisuutta. Vaativan koulutuksen läpäisemisessä auttaa vahva motivaatio ja kyky päämäärätietoiseen työskentelyyn. Erityistaidot (mm. musiikki, taide ja liikunta) auttavat valmistumisen jälkeen työllistymään mahdollisimman hyvin itselle sopivaan toimintaympäristöön.
Jo uranvalinta- ja koulutusvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevän on oltava monin eri keinoin valmis suojelemaan hoitamiensa henkilöiden terveyttä.
Jos opiskelija menee työharjoitteluun sellaiseen sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteeseen, jossa hoidetaan tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita, hänellä tulee tartuntatautilain pykälän 48 mukaan olla
- rokotuksen tai sairastetun taudin tuottama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan
- rokotus influenssaa vastaan
- rokotus hinkuyskää vastaan, jos hän menee toimipisteeseen, jossa hoidetaan jatkuvasti alle 12 kuukauden ikäisiä.
Opetushallitus on muuttanut määräystä tutkintokohtaisista terveydentilamääräyksistä ammatillisessa koulutuksessa (OPH-5-2018) poistamalla sosiaali- ja terveydenhuollon tutkinnoista kohta ”veriteitse tarttuva sairaus, joka saattaa rajoittaa koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimista”. Muutettu määräys tullut voimaan 1.10.2019.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
- ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
- tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vamma tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
- toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon, Sairaanhoidon ja huolenpidon sekä Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalat
Hae koulutukseen
Yhteishaku
Seuraava yhteishaku
21.2.-21.3.2023
Jatkuva haku
Hae jatkuvassa haussaJos sinulla on tiedossasi soveltuva työpaikka, hakeudu oppisopimuskoulutukseen.
OppisopimusJos sinulla on lähihoitajan tutkinto jollekin toiselle osaamisalalle tai suoritettuna pakolliset tutkinnon osat, voit hakea osaamisalaopintoihin VAAOssa tarjolla olevalle osaamisalalle.
Kirjoita lomakkeeseen osaamisala, johon haet.
Jos olet jäänyt työttömäksi tai olet työttömyysuhan alainen, hakeudu työvoimakoulutukseen.
TyövoimakoulutusLisätiedot
opettaja
Kirsti Nikander-Jaakola
puh. 040 080 0952
kirsti.nikander-jaakola(at)vaao.fi
opettaja
Johanna Kaittola
puh. 044 706 1251
johanna.kaittola(at)vaao.fi
toimialapäällikkö
Hyvinvointi ja liiketoiminta
Mikko Siirilä
puh. 044 906 0305
mikko.siirila(at)vaao.fi
Hyviä syitä opiskella VAAOssa
Ilmapiiri
VAAO sykkii elämää, innostusta ja tekemisen tahtoa.
Kaikki lähellä
Kaverit, kaupungit, koulut, opinnot ja muu keskeinen.
Tuntuma työelämään
Hyvät verkostot työelämään luodaan jo opiskeluaikana. VAAOn kautta löydät hyvät työssäoppimispaikat ja työpaikoilla näet alan uusimmat kuviot.
Hyvät tilat
Ajanmukaisissa oppimisympäristöissä ja aidoissa työtilanteissa opiskelu sujuu.
