Kolmen vuoden suunnitelma alkaa yhteishausta ja vie kohti työuraa

Yhteishaku on käynnistynyt, ysiluokkalaisten kodeissa käydään viime hetken pohdiskeluja seuraavasta opiskelupaikasta ja kiinnostuksen kohteista.

Kotiväen olisi hyvä muistaa muutama tärkeä asia. Ysiluokkalaisen ei tarvitse miettiä, mikä hänestä tulee isona. Tämän päivän maailmassa on hyvin epätodennäköistä, että ensimmäisellä perustutkinnolla tehdään koko työura – siis noin vuoteen 2070 saakka.

Nyt tarvitsee miettiä, mikä nuorta kiinnostaa niin, että hän tekee kolmen vuoden suunnitelman ja sitoutuu opiskeluun. Jos ysiluokkalainen on epävarma, mikä edes kiinnostaisi, miettikää yhdessä missä nuori on hyvä ja mitä on mukava tehdä. Mitkä ovat nuoren vahvuuksia. Tärkeää olisi, että motivaatio opiskeluun on hyvä ja tavoitteena on ammatillinen tutkinto, jolla ponnistetaan kohti työuraa ja jatko-opintoja.

Jos suunta käy ammatilliseen koulutukseen, työelämään pääsee kiinni jo opintojen aikana. Työelämälähtöiset projektit tai hyvin hoidettu työssäoppimisjakso saattaa tuottaa kesätyöpaikan tai vakituisen työpaikan.

Perustutkinnon opiskelu on kaikilla aloilla työn tekemistä. Ammattiin opitaan työtä tekemällä ja hyväksi ammattilaiseksi oppii kolmella tavalla – harjoittelemalla, harjoittelemalla ja harjoittelemalla . Lisäksi opintoihin kuuluu myös yhteisiä tutkinnon osia, kuten englanti, ruotsi, äidinkieli, matematiikka, liikunta. Niitäkin tarvitaan, että pärjää työelämässä ja jatko-opinnoissa.

Oma opiskelupolku rakentuu opintojen aikana. Joku saattaa innostua kansainvälisistä työssäoppimisista, ammattitaitokilpailuista tai työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Joku etenee nopeammin joku hitaammin.

Kotiväki voisi vähän kertoilla, miten omat polut ovat rakentuneet. Onko äiti tai isä edelleen siinä työssä, johon aikoinaan valmistui vai onko jotakin muutosta tapahtunut ja mitä se on vaatinut itseltä. Mummoa voisi lohduttaa, että ammattikoulusta on hyvät jatko-opintomahdollisuudet, esimerkiksi ammattikorkeakouluun mille alalle tahansa, jos mieli muuttuu matkan varrella. Tarvitaan vain se ensimmäinen perustutkinto. Ja yliopistoonkin voi jatkaa, jos elämä sinne kuljettaa.

Unelmat. Niitä kohti on jokaisen mentävä. Saavuttaakseen omat unelmansa, on vedettävä ne työhaalarit päälle ja käytävä hommiin.

Me täällä VAAOssa toivomme, että jokainen löytää itselle sopivan opiskelupaikan. Mikäli viime hetken kysymyksiä nousee mieleen, autamme niissä mielellämme.

Hyvää yhteishakua ja hiihtolomaakin!