VAAO

5.1.2018

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö uudistui

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Kuvassa kolme opiskelijaa istuu ja keskustelee keskenään hymyillen. Kuvan ylälaidassa on VAAOn logo ja vieressä lukee Valkeakosken ammattiopisto. Kuva on muokattu vaaleaksi, joten katse kohdistuu VAAOn punaiseen logoon eniten.

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö uudistui 1.1.2018. Nuorten ja aikuisten koulutuksen lainsäädännöt yhdistyivät ja samalla Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto muuttui Valkeakosken ammattiopistoksi (VAAO)

Lainsäädäntöuudistus on keskeinen osa ammatillisen koulutuksen valtakunnallista reformia, jonka tavoitteena on kehittää ammatillista koulutusta vastaamaan yhä paremmin opiskelijoiden ja työelämän tarpeisiin. VAAOn toiminnan kehittäminen ja toimintamallien uudistaminen tapahtuu vaiheittain.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Uudistusten myötä tavoitteenamme on lisätä työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja mahdollistaa opiskelijoiden erilaisia opiskelupolkuja.

Työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta sovitaan 1.1.2018 alkaen opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Työpaikka nimeää opiskelijalle työpaikkaohjaajan ja vastaa opiskelijan työturvallisuudesta.
VAAO vastaa jatkossakin työpaikalla tapahtuvan oppimisen kokonaisuudesta. Nimeämme jokaiselle opiskelijalle ohjaavan opettajan sekä teemme yhteistyötä ja koulutamme työpaikkaohjaajia.

Koulutussopimus

Koulutussopimus on uusi käsite nykyiselle työssäoppimiselle. Koulutussopimus tehdään jokaiselle opiskelijalle ja opiskelija voi suorittaa tutkinnon osia, osan tai tai osa-alueen oman henkilökohtaisen kehittämissuunnitelmansa (HOKS) mukaisesti.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hänelle makseta palkkaa. Työpaikalle ei voida maksaa koulutuskorvausta.

Yli vuoden vaihteen voimassa olevat työssäoppimisen opiskelijakohtaiset sopimukset muuttuvat uuden lainsäädännön myötä automaattisesti koulutussopimuksiksi.

Oppisopimus

Keskeisin uudistus oppisopimuskoulutuksessa on lisääntyvä joustavuus sekä yhtenäisyys koulutussopimuksen kanssa. Oppisopimus voidaan nyt tehdä koko tutkintoa, tutkinnon osia tai osaa koskevaksi. Oppisopimus voidaan tehdä useamman eri yrityksen kanssa opintojen aikana.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on työsuhteessa ja saa palkkaa. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta, jos koulutuksesta aiheutuu työantajalle kustannuksia.

Osaamisen arviointi työelämässä

Nykyiset ammattiosaamisen näyttö ja aikuisten näyttötutkinto jäivät vuoden vaihteessa pois. Jatkossa kaikkien opiskelijoiden ammattitaito arvioidaan ensisijaisesti työpaikoilla toteutettavilla näytöillä.

Näytön arvioinnin työpaikoilla toteuttavat kaksi arvioijaa, joista toinen on opettaja ja toinen työpaikan nimeämä edustaja. Arvioijina voivat toimia samat henkilöt, jotka ovat ohjanneet opiskelijan opiskelua.

Työpaikalla tapahtuvasta yhteistyöstä sopiminen

Koulutussopimuksen ja oppisopimuksen laadintaan on valtakunnallinen toimintamalli ja yhtenäiset lomakkeet. Tämä keventää työelämän ja VAAOn välistä yhteistyötä.

1.1.2018 jälkeen työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta sovitaan opiskelijakohtaisesti koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen järjestäjän ja työpaikan/yrityksen välisiä yhteistyösopimuksia ei jatkossa enää edellytetä.

Nykyiset VAAOn yhteistyösopimukset päättyvät sitä mukaa, kun opiskelijan 31.12.2017 mennessä solmittu työssäoppimisjakso päättyy. Sopimukset, joissa on sovittu laajemmasta yhteistyöstä, jäävät edelleen voimaan.

VAAOn työelämäpalvelut

Ammatillinen koulutus tarjoaa hyvän ja entistä joustavamman mahdollisuuden kehittää yritysten henkilöstön osaamista sekä rekrytoida uusia osaajia.

VAAOn työelämäpalvelut palvelee yhteistyökumppaneitamme kaikissa työpaikalla tapahtuvan oppimiseen, henkilöstön kehittämiseen ja ammatilliseen koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Työelämäpalveluista vastaa asiakkuuspäällikkömme Johanna Veijonen 0449060 445.

Onnea ja menestystä vuodelle 2018!

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Henkilö hyppää innoissaan ja huutaa kiitos! Hänellä on päällään keltainen t-paita, siniset farkut ja valkoiset kengät.

VAAO

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, avonainen kannettava tietokone, tabletti ja lehtiö pöydällä

VAAO

Kiinnostavatko skenaariot? Ilmoittaudu webinaariin!

Lue artikkeli Kiinnostavatko skenaariot? Ilmoittaudu webinaariin!
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, pöydällä koottavan salaattilounaan raaka-aineet kulhoissa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, halloumia.

VAAO

Strategia- ja talousseminaari

Lue artikkeli Strategia- ja talousseminaari

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun