2+1:llä, tai X+Y:llä, tarkoitetaan opiskelupolkua, jossa opiskelija opiskelee omaa ammattialaansa jonkin aikaa oppilaitosvetoisesti ja jatkaa opintonsa loppuun oppisopimuksella, eli työsuhteessa yrityksessä. Usein oppilaitosvetoinen opiskelu kestää pari vuotta ja oppisopimus vajaan vuoden, mistä myös termi 2+1 juontaa juurensa.
Mihin tällaisia malleja sitten tarvitaan? Henkilökohtaistaminen on noussut ammatillisen koulutuksen keskiöön viime vuosina, ja 2+1 on yksi henkilökohtaistamisen työväline silloin, kun opiskelijan oppimistavoitteet ja -tavat sekä yrityksen rekrytointitarve kohtaavat. Lisäksi opiskelijan on pystyttävä kulkemaan työpaikalle päivittäin tiettyyn kellonaikaan, joten työpaikan sijainnillakin on oma merkityksensä.
Jos kaikki lopulta natsaa ja opiskelija päätyy 2+1 -polulle, lopputulos on yleensä mainio. 2+1:n läpikäyneet opiskelijat valmistuvat tutkintoon ja päätyvät työelämään isolla todennäköisyydellä. Myös työnantajat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä 2+1:n kautta saamaansa työvoimaan.
VAAOssa 2+1 -malli ja sen eri variaatiot edustavat uusimpia henkilökohtaistamisen työvälineitä, joita kehitetään hankkeidenkin avulla niin Väli-Suomen oppilaitosten Välkky-verkostossa kuin Pirkanmaan oppilaitosten verkostossa. VAAOn koordinoima, rakennusalaan painottuva JousTO Välkky -hanke sai 3.5.2016 mainion referenssin, kun kolme VAAOn rakennusalan opiskelijaa, Santtu Järvinen, Jaakko Korhonen ja Riku Nurkkala, valmistui hankkeen tukemana 2+1 -mallista Skanskalla. Malli perustuu eri tahojen syvennettyyn yhteistyöhön, jota valmistujaisten juhlapuheissakin vuolaasti kiiteltiin. Pilotin taustalla pitkäjänteistä kehittämisyhteistyötä tekivät Skanska Oy, VAAO, Tredu, Aalto-yliopisto, Rakennusteollisuus TY ry ja Rakennusliitto ry.
/Janne Hietanummi