VAAO

11.5.2016

2+1 = pari vuotta koulussa ja kolmas työpaikalla

Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Kaksi henkilöä kävelee kadulla. Toinen heistä on rullalaudan päällä. Heillä kummallakin on reput ja he keskustelevat samalla kun liikkuvat.

2+1:llä, tai X+Y:llä, tarkoitetaan opiskelupolkua, jossa opiskelija opiskelee omaa ammattialaansa jonkin aikaa oppilaitosvetoisesti ja jatkaa opintonsa loppuun oppisopimuksella, eli työsuhteessa yrityksessä. Usein oppilaitosvetoinen opiskelu kestää pari vuotta ja oppisopimus vajaan vuoden, mistä myös termi 2+1 juontaa juurensa.

Mihin tällaisia malleja sitten tarvitaan? Henkilökohtaistaminen on noussut ammatillisen koulutuksen keskiöön viime vuosina, ja 2+1 on yksi henkilökohtaistamisen työväline silloin, kun opiskelijan oppimistavoitteet ja -tavat sekä yrityksen rekrytointitarve kohtaavat. Lisäksi opiskelijan on pystyttävä kulkemaan työpaikalle päivittäin tiettyyn kellonaikaan, joten työpaikan sijainnillakin on oma merkityksensä.

Jos kaikki lopulta natsaa ja opiskelija päätyy 2+1 -polulle, lopputulos on yleensä mainio. 2+1:n läpikäyneet opiskelijat valmistuvat tutkintoon ja päätyvät työelämään isolla todennäköisyydellä. Myös työnantajat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä 2+1:n kautta saamaansa työvoimaan.

VAAOssa 2+1 -malli ja sen eri variaatiot edustavat uusimpia henkilökohtaistamisen työvälineitä, joita kehitetään hankkeidenkin avulla niin Väli-Suomen oppilaitosten Välkky-verkostossa kuin Pirkanmaan oppilaitosten verkostossa. VAAOn koordinoima, rakennusalaan painottuva JousTO Välkky -hanke sai 3.5.2016 mainion referenssin, kun kolme VAAOn rakennusalan opiskelijaa, Santtu Järvinen, Jaakko Korhonen ja Riku Nurkkala, valmistui hankkeen tukemana 2+1 -mallista Skanskalla. Malli perustuu eri tahojen syvennettyyn yhteistyöhön, jota valmistujaisten juhlapuheissakin vuolaasti kiiteltiin. Pilotin taustalla pitkäjänteistä kehittämisyhteistyötä tekivät Skanska Oy, VAAO, Tredu, Aalto-yliopisto, Rakennusteollisuus TY ry ja Rakennusliitto ry.

/Janne Hietanummi

Saatat kiinnostua myös näistä

Lue kaikki artikkelit

Valkeakosken ammattiopisto, hymyilevä kasvokuva naishenkilöstä.

VAAO

Kirsti Sand – vuoden 2021 VAAOlainen!

Lue artikkeli
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Henkilö hyppää innoissaan ja huutaa kiitos! Hänellä on päällään keltainen t-paita, siniset farkut ja valkoiset kengät.

VAAO

VAAO kiinnosti yhteishaussa!

Lue artikkeli
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO. Selfie kolmesta hiusalan opiskelijasta. Kaikki kolme katsovat ja hymyilevät kameralle.

VAAO

Taitaja2023 semifinaaleista kohti finaaliviikkoa!

Lue artikkeli

Tilaa VAAOn uutiskirje

Lähetämme viestejä maltillisesti. Emme luovuta sähköpostiosoitteita ulkopuolisille.

Heräsikö jotain kysyttävää?

Autamme mielellämme.

Katso yhteystiedot

Siirry takaisin sivun alkuun